Канцерогенни играчки, опасни биберони, опасност от задушаване – често ли

...
Канцерогенни играчки, опасни биберони, опасност от задушаване – често ли
Коментари Харесай

Токсични биберони и дрехи на българския пазар

Канцерогенни играчки, рискови биберони, заплаха от задушаване – постоянно ли има сходни произшествия? Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов разяснява, че на пазара се вършат опити за навлизането на всевъзможен тип артикули, само че имаме системата " Рапекс ".

" Ние сме една от най-активните страни в Европейски Съюз за последните години по интензивност на брой уведомления за рискови артикули ", сподели Маргаритов.

" Като външна граница на Европейски Съюз сме с отговорността да задържаме такива артикули и партиди на границата. В този смисъл имаме доста положително съдействие с Агенция " Митници ". По силата на едно съглашение непрестанно сред нас има връзка. Мисля, че към 400 уведомления единствено в границите на една година сме обменили ", съобщи Маргаритов.

Той сподели, че най-често сходен вид играчки и артикули влизат от Китай, а също и от Турция, макар че имало разпространяване и от вътрешния европейски пазар.

" През предходната година сме забранили на пазара на над 150 типа артикули ", сподели той и добави, че най-често става въпрос за артикули свързани с развъждането и възпитанието на децата като биберони, детски колички, детски дрехи с връзки и дребни елементи. У нас изключително огромен % се пада на облеклата, където стандартите са най-високи.

Той сподели, че максимален % у нас, както и в Европа що се отнася до рисковете, са свързани със задушаване, изгаряне и химически риск.

Маргаритов съобщи, че КЗП поддържа прецизен указател на всички рискови артикули, в това число и след съобщение от други европейски страни по системата " Рапекс ". Той посъветва хората, които имат подозрение за дадена стока, да подават незабавно сигнал. Когато потребителят закупи потвърдено рискова стока има правото да си върне парите от търговеца, акцентира Маргаритов. Ако са претърпени някакви вреди вследствие на използването на тази стока, жителите имат право и на обезщетение.  
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР