Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрена от

...
Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрена от
Коментари Харесай

Странджанският манов мед е одобрен за защитено наименование

" Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е утвърдена от Европейската комисия. Това, което следва, е есента да бъде оповестена в Официалния вестник на Европейския съюз и в случай че няма възражения от началото на идната година да имаме още една емблема на България — Странджански манов мед ", съобщи еврокомисар Мария Габриел на събитието " Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно ", съпроводено от Фестивал на Странджанския манов мед.

На събитието бяха разисквани и проблемите в сектора и обстановката у нас. Сред главните тематики се открои въпросът за високата смъртност при пчелните фамилии. Сред концепциите на уредниците беше да се увеличи информираността на потребителите на мед. Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха значима информация за пчеларската общественост у нас и в чужбина. Друга значима тематика за участниците във форума визира един по-различен пчелен артикул — пчелният пъстър прашец.

" Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света въобще. Тук присъщото е, че пчелите го събират от диворастящи шубраци, треви и дървесни типове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-вече полихронови съединения. Другото, което е значителното е, че незабавно откакто записваме странджанския манов мед като предпазено название за генезис, ще се опитаме да записваме още един артикул — странджански пъстър пчелен прашец. С две предпазени имена за генезис ние ставаме водачи в Европа ", показа ръководителят на съдружие " Странджански манов мед " Манол Тодоров.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР