Кандидатурата на Тайван за участие в годишната среща на страните

...
Кандидатурата на Тайван за участие в годишната среща на страните
Коментари Харесай

Отказаха участие на Тайван в Годишната асамблея на СЗО

Кандидатурата на Тайван за присъединяване в годишната среща на страните членки на Световната здравна организация беше отхвърлена, оповестява " Ройтерс ".

Двешното решение идва след дипломатически напън от страна на Китай за уединяване на острова.

Председателят на Асамблеята и министър на опазването на здравето на Джибути Ахмед Роблех Абдиле съобщи, че предложение, изпратено от 13 страни членки на СЗО, които желаят Тайван да се причисли като наблюдаващ към срещага, няма да бъде включено в нейния формален дневен ред.

Тайван е изключен от множеството световни организации поради Китай, който го счита за една от своите провинции, а не за обособена страна.
 Тайван се надява на
Тайван се надява на " доста сложна " покана за срещата на СЗО

Тайван е изключен от множеството световни организации поради Китай

Тайпе се оплака, че изключването на страната от СЗО е попречило напъните за битка й с пандемията от Коронавирус -19.

Тайван участва на Световната здравна асамблея - органът за взимане на решения на СЗО, като наблюдаващ от 2009-2016 година, когато имаше стопляне в връзките сред Тайпе и Пекин. Китай обаче блокира по-нататъшното присъединяване на страната, откакто за президент на Тайван беше определена Цай Ин-уен, която Пекин смята за сепаратист - обвиняване, което тя отхвърля.

Днес ръководителят на Асамблеята Абдиле изясни, че решението е въз основа на рекомендация на Генералния комитет, който е разискал предлагането в неделя на съвещание при закрити порти.
 Байдън съобщи, че Съединени американски щати биха употребявали мощ, с цел да защитят Тайван
Байдън съобщи, че Съединени американски щати биха употребявали мощ, с цел да защитят Тайван

Това не било смяна на политиката за " Един Китай "

Няма политическо и правно съображение за присъединяване на Тайван в Световната здравна асамблея, акцентира Чен Сю, дипломат на Китай в Организация на обединените нации в Женева, малко преди решението.

Тазгодишната асамблея, към която се причислиха хиляди делегати, в това число близо 100 от Китай, ще разиска основни промени, като промени във финансирането на СЗО.

Въпреки че преди да стане ясно окончателното решение Китай съобщи, че няма да утвърди покана за Тайван тази година, демократично управляваният остров завоюва мощна поддръжка от западните съдружници, в това число групата на Г-7, за това да бъде позволен до срещата.

Камарата на представителите на Съединени американски щати предишния месец единомислещо одобри законодателство, призоваващо Държавния департамент да показа проект, който да помогне на Тайван да си върне статута на наблюдаващ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР