Кандидатите за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил

Кандидатите за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил ...

Идеите за БТА: С абонамент или безплатен достъп?


Кандидатите за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов бяха изслушани в парламентарната медийна комисия. Двамата представиха концепциите си за развитието на БТА, за да може да реши Народното събрание кой да поеме ръководството на телеграфната агенция.

Едно от основните различия между идеите на кандидатите беше по въпроса дали БТА да бъде безплатна или не. Издигнатият от ГЕРБ Кирил Вълчев обяви, че предлага достъпът до съдържанието на агенцията да е свободен, докато предложеният от БСП Данаилов е на точно обратното мнение.

Вълчев аргументира идеята си с това, че съдържанието на БНТ и БНР, коит осъщо са на издръжка на данъкоплатците, е свободно за гражданите, докато при БТА нещата в момента не стоят така. Той призна, че международният обмен вероятно ще трябва да остане платен, защото чужди агенции не искат информацията им да е свободна, а и БТА плаща за нея. Според него с абонамент трябва да е и достъпът до архива на агенцията, както и мониторингът по дадена тема. Кандидатът на ГЕРБ посочи, че за идеите му трябват законодателни промени, както и увеличаване на бюджета на агенцията. Той призова депутатите да не гласуват за него, ако идеята му не се приема.

Данаилов обяви, че не е "много съгласен" достъпът до БТА да е безплатен, но и в момента агенцията може да направи отстъпки. Според него в агенцията може да се провежда обучение за журналисти.

И двамата кандидати застъпиха идеята за развиване на кореспондентската мрежа. Те наблегнаха и на това, че БТА трябва да дава бърза, точна и достоверна информация.

Източник: mediapool.bg