Кандидатите, съюзници на действащия президент Жаир Болсонаро, постигнаха важни победи

...
Кандидатите, съюзници на действащия президент Жаир Болсонаро, постигнаха важни победи
Коментари Харесай

Съюзници на Болсонаро отбелязаха значителни успехи на изборите в Бразилия

Кандидатите, съдружници на настоящия президент Жаир Болсонаро, реализираха значими победи през вчерашния ден на парламентарни и губернаторски избори, извършени дружно с президентските избори в Бразилия, заяви Франс прес.

Освен президента и вицепрезидента на републиката, бразилците гласоподаваха за губернатори на 27 щата (включително Федералния окръг Бразилия), 513 членове на Камарата на депутатите и една трета от 81 сенатори, както и за щатски законодателни органи. Според анализатори Либералната партия на крайнодесния държавен глава е на път да завоюва най-вече места в Камарата на депутатите, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Сената претендентите на Либералната партия и обвързваните с нея групи завоюваха минимум 14 от 27-те оспорвани места. Сред новите членове на Конгреса са двама мощно спорни някогашни министри на Болсонаро: някогашният министър на околната среда Рикардо Салес, който напусна държавното управление по съмнение в корупция, и Едуардо Пазуело, подложен на критика за мандата си като министър на опазването на здравето в разгара на пандемията, която лиши живота на близо 700 000 бразилци.

Списъкът на поддръжниците на Болсонаро, кандидатирали се за Сената, включва някогашния футболист Ромарио (който беше преизбран) и Маркос Понте, някогашен астронавт и някогашен министър на науката, който измести съдружника на Лула Марсио Франка, който беше любимец на изследванията.

Други трима някогашни министри, ултраконсерваторите Дамарес Алвес (по въпросите на жените), Тереза ​​Кристина (земеделие) и Рожерио Марино (развитието), както и актуалният вицепрезидент, също бяха определени в Сената. Очаква се през 2023 година този орган да удостовери назначението на двама съдии във Върховния съд, отбелязва Агенция Франс Прес.

В горната камара на бразилския парламент влизат и някогашният арбитър и министър Сержио Моро, който скъса с Болсонаро, както и някогашният прокурор Далтон Деланьол. Двамата бяха основни фигури в аферата " Автомивка ", която се концентрира върху голямата система от корупция в държавната компания " Петробрас ". Лула да Силва излежа 19 месеца затвор, само че присъдата беше анулирана заради процесуални нарушавания, напомня Агенция Франс Прес.

Бразилците избраха и губернаторите на 27 щата (включително Федералния окръг Бразилия). Кандидатът на Либералната партия Клаудио Кастро беше определен за губернатор на Рио де Жанейро, само че най-голямата изненада пристигна от Сао Пауло, най-населения и най-богат щат в Бразилия, където някогашният министър на инфраструктурата Тарсисио Фрейтас, който беше на второ място в изследванията, завоюва първия тур против Фернандо Хадад - правоприемник на Лула и някогашен кмет на мегаполиса Сао Пауло, надвит от Болсонаро на президентските избори през 2018 година Вторият тур ще се организира на 30 октомври.

На тези избори беше маркирана и успеха на първите транссексуални федерални депутати в Бразилия Ерика Хилтън, Дуда Салаберт и Робейонсе Лима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР