Кандидатът за президент на Турция и харизматичен лидер на прокюрдската

...
Кандидатът за президент на Турция и харизматичен лидер на прокюрдската
Коментари Харесай

Кюрдският лидер осъди от затвора „репресивния режим“ на Ердоган


Кандидатът за президент на Турция и харизматичен водач на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) Селахатин Демирташ осъди от пандиза „ репресивния “ режим на президента Реджеп Ердоган. Той направи това по държавната телевизия.

„ Единствената причина, заради която аз съм тук (в пандиза, бел.ред.) е, че ПСР (управляващата в Турция партия на Ердоган, бел.ред.) се опасява от мен “, съобщи Демирташ като отхвърли „ репресивния “ и „ автократичен “ режим.

Облечен с мрачен костюм Демирташ се появи в изявление, записано авансово от публичната телевизия ТРТ (TRT) в килията му в пандиза в Одрин, защото управляващите не му позволиха да отиде в студиото на малкия екран в Анкара.

Телевизията бе подложена на критика, че покрива несметно акцията на Ердоган и пренебрегва другите претенденти и по-специално Демирташ. За първи път претендент за изборите приказва от килията си в пандиза.

„ Това, което претърпяваме е част от автократичен режим. Но ужасяващата част от кино лентата следва “, съобщи той като прикани турските гласоподаватели да предпочетат „ свободата “. „ Ние ще попречим страната ни да падне в пропастта “.

Турският президент Реджеп Ердоган постоянно е подлагал на критика апелите за освобождение на Демирташ от пандиза. Такива апели отправяха редица европейски представители, както и неправителствени организации. Такъв апел насочи и претендентът в конкуренцията за висшия държавен пост Мухарем Индже от най-голямата опозиционна мощ - Републиканската национална партия. Индже посети Демирташ в пандиза при започване на предизборната акция.

Демирташ, 45-годишен в този момент юрист от кариерата, бе задържан дружно с още десетина депутати от НДП на 4 ноември 2016 година в разгара на обвиняванията към опита за държавен прелом в на 15 юли същата година.

Той е упрекнат в агитация и участие в Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и западните ѝ съдружници дефинират като „ терористична “. Демирташ е застрашен от 142-годишна присъда.

Това обаче не попречи на НДП да го издигна като президентски претендент. Изборите са дружно с парламентарните – на 24 юни. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР