Канадците гласуват в понеделник на парламентарни избори, като социологическите допитвания

...
Канадците гласуват в понеделник на парламентарни избори, като социологическите допитвания
Коментари Харесай

Канадците гласуват за нов парламент

Канадците гласоподават в понеделник на парламентарни избори, като социологическите допитвания предсказват, че нито Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо, нито Консервативната партия на Андрю Шиър няма да завоюват безусловно болшинство, отбелязва Франс прес.

Ако прогнозите на социолозите се оправдаят, след вота през днешния ден идващият канадски министър председател ще би трябвало да сформира държавно управление на малцинството и да разчита на съюзи с по-малките партии при основни гласувания в Народното събрание.

В долната парламентарна Камара на общините има 388 места. За да получи безусловно болшинство, една партия би трябвало да завоюва минимум 170 места. Либералите на Трюдо разполагаха в актуалната Камара на общините със 177 места, напомня Франс прес. Ако една партия получи безусловно болшинство, то нейният началник става автоматизирано министър председател.

Според социологическите данни либералите на Трюдо биха могли да завоюват сред 130 и 145 места. За да се задържат на власт, те би трябвало тогава да разчитат на пунктуалната поддръжка на лявата Новата демократическа партия, на Зелените и/или на последователите на независимостта на Квебек от Квебекски блок, което ще усложни нещата за досегашния министър председател.

Ако либералите завоюват въпреки всичко над 160 места, те могат да се опитат да ръководят все едно, че разполагат с безусловно болшинство и посредством политическа сръчност да съумяват да си обезпечат поддръжка в Народното събрание при основни вотове на доверие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР