Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща правителството му да предложи нови

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща правителството му да предложи нови ...

Канадският премиер обеща затягане на контрола върху огнестрелните оръжия.


Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща правителството му да предложи нови мерки за контрол върху огнестрелните оръжия, ако бъде преизбран през октомври, предаде АФП.

Премиерът пое този ангажимент в Торонто, където стрелбите с убити и ранени в последните месеци зачестиха. Той обаче не обеща забрана на пистолетите, за каквато настоява кметът консерватор на Торонто Джон Тори.

"Стрелбите напоследък подчертаха необходимостта от политика на здравия разум по отношение на огнестрелното оръжие. Трябва да предприемем действия. Г-н Тори и аз обаче сме единодушни, че само с репресивна политика проблемът няма да се реши", каза Трюдо на обща пресконференция с кмета.

По данни на полицията от началото на годината в Торонто, най-големия град в Канада, е имало близо 270 стрелби, при 248 за същия период на 2018 г. Убитите при тях тази година са по-малко (20 в сравнение с 30 през 2018 г.), но ранените са повече - 132-ма, при 109 през 2018 г.

Макар в Канада мащабът на насилието с участието на огнестрелно оръжие да не достига този в САЩ, очаква се темата да бъде в центъра на кампанията за парламентарните избори през октомври. Според най-новите допитвания консерваторите, ръководени от Андрю Шиър, са с почти изравнени позиции с либералната партия на Трюдо. Премиерът припомни, че правителството му вече е въвело някои мерки за борба с насилието с огнестрелно оръжие, като засилените проверки при покупка на такова оръжие или рестрикциите върху транспортирането му.

Знаем, че трябва да направим повече, отбеляза той, обещавайки скоро да представи предизборната си програма с мерки за справяне с проблема.

 

Източник: novini.bg