Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се задържа на поста след вчерашните

...
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се задържа на поста след вчерашните
Коментари Харесай

Ройтерс: Трюдо се задържа на власт, но позагубил част от блясъка си

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се задържа на поста след вчерашните избори, запазвайки статуса си на един от малцината прогресистки водачи в света, само че очернен от скандал и с отслабена власт.

Човекът, който някогашният американски президент Барак Обама импровизирано разгласи за собствен правоприемник в световната дипломация, оцеля след абсурда с " черното лице " и разкритието, че се е опитал да се намеси във федерално следствие за корупция, само че на косъм.

Либералите на Трюдо, които завоюваха властта преди четири години със мощно парламентарно болшинство, ще би трябвало да образуват държавно управление на малцинството след оспорваната изборна борба с Консервативната партия на Канада отпред с Андрю Шиър. Това ще принуди Трюдо да търси поддръжката на по-малки опозиционни партии, с цел да ръководи.

" Ентусиазмът бе толкоз огромен, когато той се кандидатира на предходните избори, че ще е мъчно да се повтори ", сподели Джонатан Роуз, професор по политически науки в Университета Куинс и добави: " Бремето на ръководството в идентична степен измори и него, и неговите гласоподаватели ".

Ту обаятелен, ту неумел, някогашният преподавател и инструктор по сноуборд пристигна на власт през 2015 година, когато бе 43-годишен. Роден на Коледа през 1971 година в фамилията на тогавашния министър председател Пиер Трюдо, Трюдо-младши израства под светлината на прожекторите.

Поемайки премиерския пост, той съобщи, че ще се заеме с битката против климатичните промени, ще реформира изборната система, ще легализира марихуаната и ще уреди приемането в Канада на 25 000 сирийски бежанци. Той се разгласи за феминист и показа кабинет с уравновесено присъединяване на двата пола. Винаги обграден от фенове, които желаят да се снимат с него, Трюдо внесе всемирски жанр в нормално строго деловата премиерска позиция и качваше множеството от селфитата в обществените мрежи.

Не след дълго обаче основни съдружници се обърнаха твърдо надясно - Обединеното кралство гласоподава да напусне Европейския съюз, а Съединените щати избраха републиканеца Доналд Тръмп за президент. С времето Трюдо концентрира властта в премиерската позиция и заряза изборната промяна. Правителството му купи противоречивия петролопровод Транс Маунтин, като разгневи екоактивистите, въпреки че предприе стъпки за въвеждането на национална цена на въглеродните излъчвания, което пък отблъсна енергийната промишленост.

Периодът преди изборната акция бе белязан от скандални оставки в кабинета и отчет на надзорен орган, съгласно който Трюдо и екипът му се пробвали да саботират решение на федералната прокуратура да стартира следствие за корупция против строителната компания SNC-Lavalin Group Inc.

После, когато акцията стартира, се появи снимка от 2001 година, която демонстрира Трюдо, тогава на 29 години, по време на празненство, с гримирано в черно лице. Трюдо едвам се извини, когато бързо се появиха още негови фотоси със скандалното " черно лице ". Изображенията, които за малко накърниха известността на либералите, противоречаха на един деликатно манипулиран обществен облик.

Трюдо беше заречен също " помиряване " с коренните поданици на Канада, които съставляват близо 5 % от популацията. Тъкмо преди вчерашния избор политическата група на коренното население - Събрание на първите нации (Assembly of First Nations), съобщи, че е имало " съответни дейности и вложения ", само че " остава още доста, което би трябвало да се компенсира, с цел да се обезпечи еднообразно качество на живот за първите нации и за канадците ".

В навечерието на изборите възможностите изглеждаха изравнени и резултатът - нерешителен. Трюдо беше застрашен да завоюва обезсърчителната " чест " да стане първият министър-председател от 1935 година насам, изгубил властта на идващите избори, откакто е спечелил болшинство за първи мандат.

" Неизбежно беше част от неговия искра да помръкне и мисля, че видяхме тъкмо това ", сподели Андрю Макдугъл, който беше представител на някогашния министър председател Стивън Харпър, чието консервативно държавно управление бе свалено от либералите на Трюдо през 2015 година, само че добави: " Все отново позициите му не са толкоз надалеч от тези, който имаше, когато бе определен за първи път ".

Приятелството, което Трюдо изкова с Обама в една друга ера, наподобява устоя на времето. Двамата бяха засечени да вечерят дружно в Отава по-рано тази година, а предходната седмица някогашният президент с туит публично утвърди кандидатурата на Трюдо.

В книга, излязла наскоро, някогашният консултант на Обама Бен Роудс разказва срещата сред двамата водачи през 2016 година

" Джъстин, от твоя глас към момента ще има потребност ", споделил Обама съгласно Роудс, и посъветвал: " Ще би трябвало да си по-гласовит, когато избрани полезности са под опасност ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР