Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 изследвания, анализиращи

...
Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 изследвания, анализиращи
Коментари Харесай

Сравниха затлъстяването с преждевременното стареене

Канадски учени обобщиха резултатите от повече от 200 проучвания, анализиращи резултата на наднорменото тегло върху развиването на разнообразни болести и патологични положения и откриха, че затлъстяването е фактор, който форсира всички процеси на стареене. Резултатите са оповестени в списанието „ Obesity Reviews ”.

Световната здравна организация пресметна, че към 1,9 милиард възрастни и над 380 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстяване. В съпоставяне с 1975 година този индикатор се е удвоил за възрастните, а за децата и юноши се е нараснал 10 пъти. Днес в света повече хора умират от последствията от затлъстяването, в сравнение с от апетит.

Канадски учени от Университета в Монреал са създали общ мета-анализ на повече от 200 изследвания за връзката на затлъстяването с влечение към разнообразни типове генетични разстройства, отслабен имунитет и развиването на болести като захарен диабет, болест на Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови и други болести.

Изследването им проучва резултата на наднорменото тегло върху всички процеси в тялото, от клетъчни и молекулярни резултати до резултата върху положението на имунната система, когнитивните функционалности, подвижността и доста други.

“Категорично ясно се вижда, че затлъстяването е фактор, ускоряващ механизмите на стареене ”, гласи прессъобщение на ръководителя на изследването и клиничен експерт по хранене Силвия Сантоса. “Всъщност механизмите, посредством които се развиват съпътстващите болести при затлъстяване. и стареенето са доста сходни ”, сподели тя.

Според учените затлъстяването съгласно въздействието му върху здравето е огледало на стареенето, една от неговите форми, което допуска по-ранно начало на хроничните болести, нормално свързани с остаряването.

Резултатите от проучването демонстрират, че при хора над 40 години, които са със затлъстяване, продължителността на живота е по-ниска с 5,8 години при мъжете и 7,1 години при дамите, спрямо хората с обикновено тегло.

„ Доколкото можем да създадем паралели във връзка с патологията, затлъстяването и стареенето са двете страни на една и съща монета “, сподели Сантос.

И по този начин, индуцираната от затлъстяване апоптоза – развой на клетъчна гибел, се следи в клетките на сърцето, черния дроб, бъбреците, невроните и ретината.

Други образци за резултатите на затлъстяването върху организма в проучването включват митохондриална дисфункция, систематичните възпаления и отслабена имунна система. Поради тази причина хората със затлъстяване са по-податливи на инфекции.

Авторите считат, че наднорменото тегло би трябвало да се преглежда като фактор за ранното стареене, което ще ни разреши да преосмислим подтекста на световната зараза от затлъстяване, обвързвана със заседналия метод на живот и нездравословното хранене. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР