Канадски палеонтолози са открили фосили на хищник на 500 милиони

...
Канадски палеонтолози са открили фосили на хищник на 500 милиони
Коментари Харесай

Кой е прадядото на паяците и скорпионите

Канадски палеонтолози са разкрили фосили на див звяр на 500 милиони години, считан за прадядото на скорпионите и паяците, заяви Си Би Ес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

Въпреки дребния си размер - не повече от 2,5 сантиметра, античното творение, наречено Mollisonia plenovenatrix, наподобява страховито - изпълкнали яйцевидни очи, глава като швейцарско армейско ножче, черупка, наподобяваща брониран щит, многочислени крака, способни да улавят, мачкат и дъвчат, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учени от Кралския музей на Онтарио в Торонто са разкрили фосилите на хищното водно творение в шистите Бърджис в Британска Колумбия - седименти отпреди повече от 500 милиона години.

Една от най-впечатляващите характерности на античния див звяр са неговите хелицери - устни добавки, наподобяващи остри резци и предопределени да улавят плячка. Наличието им свидетелства, че Mollisonia plenovenatrix спада към обособен подтип членестоноги, прочут като Хелицерови, към който се числят паяците и скорпионите.

Находката демонстрира, че представителите на този подтип са се появили по време на Камбрийската детонация и евентуално са заели празна екологична ниша. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР