Канадската писателка и носителка на Нобел за литература Алис Мънро

...
Канадската писателка и носителка на Нобел за литература Алис Мънро
Коментари Харесай

Почина писателката Алис Мънро

Канадската писателка и носителка на " Нобел " за литература Алис Мънро умря на 88 години, заяви нейната щерка Шейла Мънро.

През 2013 година Шведската академия й присъжда влиятелните отличие, определяйки я като " занаятчия на актуалния пай роман ". Така Мънро, която е известна с нейните " огромни летописи на дребен канадски град ", се трансформира в 13-ата подред жена носителка на оценката и първи лауреат на Канада в историята на премиите за литература, учредени през 1901 година.

Родена е в Уингам, Онтарио на 10 юли 1931 година като най-голямото дете на фермер с постоянно ядосан темперамент и болна от Паркинсон учителка. Родният й град се трансформира във декор на огромна част от сюжетите й.

Кариерата й като публицист стартира преди към 60 години, а нейните привички на писане, упоменати в книгата " Дневни ритуали " (Daily Rituals), се учат от съвсем всички начинаещи създатели.

" През 60-те години, като млада майка, грижеща се за две дребни деца, Мънро написа в снопчетата време сред домакинската работа и детския плач. Когато се отбивали съседи, не й било комфортно да им споделя, че се пробва да работи. Опитала се да наеме офис, само че словоохотливият наемодател я прекъсвал и едвам намирала време да довърши писането. В последна сметка й лишило съвсем две десетилетия, с цел да събере материала за първия си алманах Dance Of The Happy Shades ", написа за нея " Гардиън ".

Първия си роман разгласява на 19-годишна възраст, а в ранните си години написа и лирика. В изявление за уеб страницата VQR тя споделя, че постоянно е желала да написа, което се е коствало безпределно необичайно в обкръжението й, главно формирано от фермерски фамилии. Но съгласно нея това в действителност е помогнало на спонтанността в прозата й.

" Бях огромна късметлийка, тъй като в случай че бях родена в богато семейство, да вземем за пример в Ню Йорк, и с родители, които знаят всичко за литературата, щях да си кажа, че не мога да пиша точно поради тази обремененост. В Онтарио, където никой нямаше визия от тези работи, взех решение, че няма нищо невероятно в това да стана писателка. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР