Канадската министърка на бюджета Джейн Филпот подаде оставка вчера и

...
Канадската министърка на бюджета Джейн Филпот подаде оставка вчера и
Коментари Харесай

Министърът на бюджета в правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо подаде оставка

Канадската министърка на бюджета Джейн Филпот подаде оставка през вчерашния ден и съобщи, че е изгубила доверие в държавното управление поради задълбочаващата се политическа рецесия, провокирана от обвиняванията за интервенция в правосъдна процедура, отправени от някогашната министърка на правораздаването Джоди Уилсън-Рейбоулд, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

"Замислих се за събитията, които раздрусаха федералното държавно управление през последните седмици и след сериозен размисъл стигнах до заключението, че би трябвало да се отдръпва от моето министерство ", написа в Туитър Филпот, считана за доближена на някогашната министърка на правораздаването. "За страдание към този момент не вярвам в метода, по който държавното управление се държи в тази спекулация и в отговора, който дава на повдигнатите от нея въпроси ", прибавя Филпот.

Изненадващата оставка слага в още по-сложна обстановка премиера Джъстин Трюдо. Той претърпява най-тежката рецесия в мандата си след обвиняванията на Джоди Уилсън-Рейбоулд, че е упражнил напън над нея, с цел да не допусне правосъден развой против канадската компания Ес Ен Се-Лавален (SNC-Lavalin).

Опозицията изиска предходната седмица оставка на Трюдо и федерално следствие откакто Уилсън-Рейбоулд даде показания пред правната комисия на Камарата на общините и подаде оставка на 12 февруари. Тя упрекна премиера и доближените му, че са упражнили над нея неприемлив напън и са й отправили закани, с цел да се застъпи пред прокуратурата в интерес на инженерно-строителната компания Лавален.

Извънсъдебно съглашение би дало опция на Лавален, която има 50 000 чиновници в света и 9000 в Канада, да избегне правосъден развой. Но Уилсън-Рейбоулд отказала да се намеси и евентуално правосъден развой ще има, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР