Канадската арктическа вечно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано

...
Канадската арктическа вечно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано
Коментари Харесай

Тайм: Климатът е по-топъл от всякога за последните 5000 или повече години

Канадската арктическа постоянно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано от предстоящото, което шокира група учени, които разгласяват резултатите от дълготрайното си изследване този месец, написа " Тайм ".

Изследователски екип към Университета на Аляска Феърбанкс следи три обекта за интервал от 13 години сред 2003 и 2016 година, съгласно малко ревю на техните констатации. Изследователите разкрили, че поредност от извънредно топли лета води до бързото топене, което се случва със 150 до 240 % над междинния % сред 1979 и 2000 година.

Бил Кейбъл, съавтор на проучването и инженер в Центъра за полярни и морски проучвания към Института Алфред Вегенер в Германия, разяснява, че главната цел на проучването е да събере базисни измервания в тези области, за които няма данни за безконечното заледяване. Докато Кейбъл не се причислява към плана до 2008 година, никой не е очаквал резултатите, до които са стигнали.

" Всички бяхме много сюрпризирани, когато по-късно видяхме по какъв начин пейзажът е трансформиран ", изяснява той.

През цялото време на изследването Кайбъл изяснява, че откривателите ще посещават местата един път на всеки три години, като ще имат достъп по въздух и с опция за приземява без писти, което е належащо при осъществяване на проучвания в отдалечени региони без търговски летища.

" Количеството на размразената постоянно замръзнала земя не е наложително изненадващо - виждаме това и на други места. Изненадваща е скоростта, с която се случва всичко това, изключително за област, която в действителност е доста непрекъснато студена. Открихме, че действителността не е толкоз постоянна, колкото мислим, че е. "

Професорът по геофизика на Университета в Аляска Феърбанкс Владимир Е. Романовски разяснява, че е шокиран да види, по какъв начин замръзналата за 1000 или повече години земя се размразява толкоз бързо.

" Това е индикация, че климатът в този момент е по-топъл от всеки път за последните 5000 или повече години ", добавя той.

Това не е първото изследване, което демонстрира, че климатът на Земята се трансформира по-бързо от предстоящото. Проучване, оповестено през януари от списанието Science, откри, че от 50-те години на предишния век температурите на океана са се нараснали доста по-бързо от предстоящото от откривателите.

Кейбъл е песимистичен, че може да се направи нещо, което да обърне резултата от това, което към този момент се е случило с канадската арктическа постоянно замръзнала земя. Въпреки това той се надява, че жителите на света са способни на позитивни промени, с цел да защитят планетата.

" Мисля, че това в действителност изисква доста огромни старания в международен мащаб. Нещо, което освен едно държавно управление или едно лице може да реши ", разяснява той.
 Шпионски спътници разкриват трагично размразяване на хималайски ледници
Шпионски спътници разкриват трагично размразяване на хималайски ледници

" Когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще изгубят водните си източници "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР