Канада направи важна крачка към декриминализиране употребата на марихуана, която

...
Канада направи важна крачка към декриминализиране употребата на марихуана, която
Коментари Харесай

Канада направи важна крачка към легализиране на марихуаната

Канада направи значима крачка към декриминализиране използването на марихуана, която сега там може да се употребява единствено за медицински цели. Горната камара на канадския сенат от половин година преглежда законопроект, разрешаващ използването на марихуана. При гласуването в петък 56 сенатори поддържаха легализирането ѝ, а 30 бяха срещу, съобщи Би Би Си.

В законопроекта са импортирани няколко ремонти и той е върнат на долната камара за наново разглеждане.

Разговорите за узаконяване на марихуаната в Канада вървят от дълго време, само че като главно затруднение бе считан Сенатът, защото консервативните депутати се опитваха да блокират законопроекта.

Одобрените в този момент ремонти отразяват тяхната позиция. Така да вземем за пример се оферират по-строги ограничавания за рекламирането на марихуана, както и районните управляващи да получат спомагателни пълномощия в контрола над частни лица, отглеждащи растението.

Законопроектът разделя отговорността сред федералните и районните управляващи. Производството ще се контролира централно, а решенията за това по какъв начин да се продава марихуана и може ли тя да се пуши на публични места, ще се одобряват от локалните управляващи.

Ако планът бъде утвърден, на канадците ще бъде позволено да отглеждат вкъщи до четири растения, а 30 грама марихуана е количеството, което всеки може да държи у себе си за персонално прилагане.

В същото време са планувани съществени санкции за хора, които се пробват да продават марихуана без да имат лиценз за това. Строги санкции чакат и тези, които дават марихуана на подрастващи или карат, до момента в който към момента са под въздействието ѝ.

Министър-председателят Джъстин Трюдо даде обещание да декриминализира марихуаната това лято. Той счита, че декриминализацията и регулирането на оборота на марихуана ще я изведе от сивия бранш и ще разреши на управляващите по-добре да управляват нейното произвеждане и ползване.

Това на собствен ред ще даде опция децата да бъдат защитени от марихуаната, а нарушителите, занимаващи се с незаконна търговия, да бъдат осъдени.

Канадските управляващи също така се надяват новият закон да снеме натоварването на полицията и правораздаването, както и да има позитивен резултат в опазването на здравето.

Ако законът бъде дефинитивно признат това лято, Канада ще стане първата страна от Г 7, където канабисът ще може да се използва за рекреационни цели.

И досега канадците (особено младежите) са на едно от първите места в света по приложимост на марихуана. Използването ѝ за медицински цели бе позволено в Канада още през 2001 година и производството се контролира със специфичен лицензионен режим.

Легализирането на марихуана си остава противоречива тематика. Приетата през 1961 година Единна спогодба за наркотичните субстанции, която е подписана от 186 страни, позволява производството на канабис, само че дефинира съответни ограничения по контрола и търговията му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР