Камбаната на Хитлер превърна Херксхайм в световноизвестно село. Малката община

...
Камбаната на Хитлер превърна Херксхайм в световноизвестно село. Малката община
Коментари Харесай

Камбаната на Хитлер ще продължи да бие

Камбаната на Хитлер трансформира Херксхайм в световноизвестно село. Малката община дълго се питаше дали да я махне или не. Сега обаче реши: камбаната с пречупения кръст и нацисткия надпис остава. Въпреки рецензиите.

На пръв взор камбана като всички останали - тя тежи към 240 кг и е матово сиво-зелена на цвят. Намира се в църквата на Херксхайм ам Берг, малко село в югоизточна Германия. При по - деликатно вглеждане обаче се вижда нещо извънредно: готическия шрифт върху нея, присъщ за нацистите, с който е изписано: "Всичко за отечеството - Адолф Хитлер ". И като че ли това не е задоволително, под надписа е изобразен и пречупен кръст.

"Камбаната на Хитлер " се намира на това място от 1934 година и цели 84 години е биела на всеки 15 минути - по време на църковни служби, сватби и кръщенета. Доскоро съвсем никой не е знаел за тъмното ѝ минало. През май 2017 обаче една учителка по музика от прилежащото село научава за надписа и свастиката и се свързва с локалните медии.

Чугунената "реликва " от времето на националсоциализма изстреля Херксхайм ам Берг във водещите вести, в това число отвън рамките на Германия. Сега след дълга полемика, траяла няколко месеца, ориста на камбаната беше решена от локалното общинско управление: в скрито гласоподаване с 10 против 3 гласа съветниците взеха решение, че камбаната няма да бъде предадена на музей, както се оферираше в една експертиза, а ще остане на мястото си като "паметник против насилието и неправдата ". Общинските съветници взеха решение, че камбаната още веднъж ще забие, а на фасадата на църквата ще бъде сложена осведомителна табела, разказваща нейната история.

"По-добре по този начин, в сравнение с да бъде изложена в някой музей, където някои ще се стопират пред нея, с цел да си създадат селфи ", разяснява безпартийният кмет на Херксхайм ам Берг Георг Велкер.

"Камбана на палач "

Учителката по музика Зигрид Петерс, която притегли публичното внимание върху "камбаната на Хитлер ", е надълбоко разочарована от това решение. Тя съобщи в диалог с Дойче Веле, че в тази ситуация вижда връзка с възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия ". Това не е инцидентно, твърди тя и прибавя възмутено: "Само това ни липсваше - да оставим тук тази камбана, която е отдадена на един палач ".

Петерс се притеснява, че църквата в Херксхайм може да се трансформира в място за поклонение и към нея ще стартират да се стичат десни радикали. Учителката се тревожи и от отзвука в чужбина. "Какво ще си помислят за нас, когато научат, че тази камбана си остава на мястото и никой не се тревожи от това ", пита тя. Но за кмета на селото тематиката е завършена.

Трябва обаче да се означи, че досегашните локални управници наляха в допълнение масло в огъня. Така да вземем за пример предходният кмет беше декларирал, че "се гордее с тази камбана ", след което трябваше да напусне поста си. Подобна словесна изцепка си разреши и актуалният кмет. Той посочи пред една телевизия, че тази камбана щяла да припомня за жертвите. "А това бяха и немски жители, освен евреи ", добави Велкер. Думите му бяха остро разкритикувани от Централния съвет на евреите в Германия. Според него, по този начин кметът прави внушението, че евреите не са били немски жители. Пред съда Велкер сподели, че извадена от подтекста, формулировката му можела "да звучи подвеждащо ".

Трудният прочит на историята

Сюжетът с камбаната от Херксхайм ам Берг демонстрира какъв брой сложен в действителност е въпросът за осмислянето на предишното. Често в Германия се водят разногласия, свързани с експонати от националсоциализма. Вярно е, че потреблението на знаци от оня интервал, както и всякаква дясноекстремистка агитация - като носенето на тениски с пречупени кръстове - са неразрешени от немската конституция. Църквата в Херксхайм е единствено едно от многото места в Германия, на които към момента личат следите от времето на националсоциализма. Същото се отнася и за доста публични здания, имена на улици и остарели военни уреди. Някои от тези артефакти прочее крият скъпа информация за историците. Освен това тяхното потребление не се санкционира автоматизирано. Така да вземем за пример в Кьолнската катедрала, която е оповестена за част от международното културно завещание, могат да се видят камъни с пречупени кръстове върху тях. Така на доста места в Германия заветът на Хитлер не е премахнат и до през днешния ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР