Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за

...
Камарата на представителите на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за
Коментари Харесай

Съединените щати одобриха колосален военен бюджет

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди проектобюджета за защита за идната финансова година (започващ в страната на 1 октомври) за 778 милиарда $, предават международните организации.

Инициативата беше подкрепена от 316 законодатели, 113 бяха срещу. Бюджетът включва редица промени, свързани с Русия. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън напролет изиска 753 милиарда $ от Контролирания от демократите Конгрес за потребностите на защитата.

В хода на консултациите тази сума беше увеличена. Бюджетът за защита за настоящата финансова година е към 740 милиарда $.

Одобряването на бюджета за защита от Камарата на представителите не значи автоматизирано влизане в действие на всички начинания, въведени в него. Своя версия на проектобюджета за защита, която се разграничава от тази, призната в долната камара, към момента не е утвърдена от Сената на Съединени американски щати.

След това ще бъде свикана комисия, която да съгласува детайлностите за двата плана. И двете камари още веднъж ще би трябвало да гласоподават за контрактувания документ, след което той ще бъде изпратен на президента за автограф. Този развой може да отнеме няколко месеца.

Според последната оповестена версия на документа, която беше прегледана в Камарата на представителите, към днешна дата американските конгресмени имат намерение да разширят ограничаването за съдействие сред Пентагона и съветското министерство на защитата, което е в действие от няколко години.

Същевременно се предлага ограничение на потреблението на бюджетни средства за „ осъществяване на всевъзможни дейности, в границите на които се признава суверенитетът на Русия над Крим “.

Проектобюджетът обаче планува, че министърът на защитата на Съединени американски щати, дружно с държавния секретар, могат да получат позволение за неспазване на тези условия при избрани условия, когато ръководителят на Пентагона стигне до заключението, че „ това е в народен интерес на Съединени американски щати “ и изпрати известие до съответните комисии на Камарата на представителите и Сената на Конгреса.

Освен това, министърът на защитата на Съединени американски щати, дружно с държавния секретар и шеф на националното разузнаване, както и ръководителите на други отдели, ще би трябвало да изготвят и предадат на законодателите не по-късно от 1 април 2022 година отчет за „ Операции и акции за въздействие на Русия, ориентирани към военни съюзи и партньорства на Съединени американски щати “.

Както е маркирано в текста на документа, Украйна през идната финансова година може да получи към 300 милиона $ по военна линия от Съединени американски щати.

В текста на законопроекта се акцентира, че министърът на защитата на Съединени американски щати би трябвало да показа „ отчет за Афганистан “ на съответните комисии в Конгреса не по-късно от 31 декември 2021 година В него, по-специално, актуалната американска администрация би трябвало да изясни по какъв начин възнамерява да върне вкъщи американските жители в Афганистан, какви благоприятни условия има за битка с терористите в страната.

Властите на Съединени американски щати би трябвало да рапортуват какви средства имат за наблюдаване на обстановката в Афганистан и да осведомят законодателите за „ статуса на всяко военно съдействие “ сред радикалните талибани, както и Китай, Русия или Иран.

В хода на разискването на преокта законодателите, в това число някои демократи, подлагаха на критика Байдън за метода, по който неговата администрация провежда изтеглянето на войските от Афганистан.

На уеб страницата на долната камара на Конгреса също се отбелязва, че в законопроекта е направено изменение, съгласно което Пентагонът и Държавният департамент би трябвало да изготвят отчет за дейностите на Азербайджан в Нагорни Карабах през 2020 година Документът би трябвало да бъде показан на съответните комисии в законодателната власт.

Освен това се допуска, че законодателите ще призоват азербайджанските управляващи „ да освободят всички арменски военнопленници и хванати цивилни “. Както подсказва упоменатото изменение, Конгресът ще призове администрацията на Съединени американски щати да си сътрудничи с Азербайджан в тази посока.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР