Към настоящия момент организацията на изборите е своевременна, нямаме забавяне

...
Към настоящия момент организацията на изборите е своевременна, нямаме забавяне
Коментари Харесай

5033 са кандидатстващите да заемат 240 места в парламента

Към сегашния миг организацията на изборите е своевременна, нямаме закъснение на по-важните действия и решения, които би трябвало да бъдат взети. Това съобщи ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова, съобщи БГНЕС.

Брифинг на ЦИК за изборите
Posted by on Wednesday, September 14, 2022
“Организацията върви обикновено, даже малко преди периодите. Към днешна дата в страната е несъмнено да има 11 845 секции, само че това не е финалният брой. Машините, на които ще се гласоподава в страната ще бъдат 9369, в 1105 секционни комисии ще има по 2 машини, а броят на машините отвън страната ще остане същият, само че следва съвещание на ЦИК, в което ще го обсъдим ”, посочи от своя страна Росица Матева.

Матева сподели, че към днешна дата устройствата, които ще бъдат изпратени отвън страната за идните ще бъдат 10 999. Матева добави, че претендентите за народни представители за Народното събрание са 5033, 1576 от тях са дами.

На този стадий ЦИК няма информация в карловските села, които пострадаха от блъсналия ги потоп, да имат проблем с обезпечаване на изборния развой или пространствата за гласоподаване.

Матева подсети, че в събота изтича срокът за заявки за гласоподаване по сегашен адрес и добави, че има 1 социологическа организация, която до момента е записана да създаде резултати от изходия пол.

Днес ЦИК показа и съставените елементи на машината и изясни по какъв начин работи тя. Те демонстрираха отделението, в което спри хартията, върху която се печата бюлетина и подчертаха, че се запечатва с пломба, само че при потребност може да се отпечата (ако хартията свърши).

От ЦИК показаха и отделението, в което се включва зареждането като прибавиха, че то е предпазено с пломба и се запечатва един път и не на последно място по значимост демонстрираха помещението за акумулаторната батерия като споделиха, че то също се запечатва. Важен детайл в машините са и флашките, като те са две на брой и машината не може да работи при липса на една от флашките.

Росица Матева посочи, че флашките са благосъстоятелност на ЦИК. Тя добави, че никой в изборния ден няма да бъде позволен да рови в машините с отвертка, да вземем за пример.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР