Към наказателна отговорност за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи

...
Към наказателна отговорност за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи
Коментари Харесай

Ранилият полицаи на мача ЦСКА-"Левски" е признал вината си и съжалява

Към наказателна отговорност за хвърлената бомбичка, която рани двама служители на реда по време на дербито сред ЦСКА и " Левски " в сряда, е притеглен мъж, роден 1993 година Той е упрекнат за породени телесни повреди, направил е цялостни признания и е декларирал, че съжалява за стореното. Това се разбра от думите на градския прокурор Емилия Русинова и шефа на Столичната полиция Ивайло Иванов на специфичен брифинг през днешния ден, обвързван с случая.

По време на мача от бранш Б, в който стоят последователите на " Левски ", беше хвърлена бомбичка. При експлоадирането ѝ се е счупило стъкло на врата на Националния стадион " Васил Левски ", а 24-годишната Гергана Зашева и сътрудника ѝ Петър Иванов пострадаха. Зашева претърпя интервенция на окото, като остава за лекуване в болница.

" Извършителят на действието, за който твърдим, че е подобен е роден през 1993 година Пострадалата жена е единствено 1 година по­-голяма от него ", уточни Русинова, представена от " Фокус " и добави, че той не е прочут на полицията - няма регистрации и не е осъждан. В хода на следствието са разпитани 64 футболни ентусиасти, както и близки на арестувания, пред които той е признал осъщественото, сподели още градският прокурор.

И добави, че са " конфискувани облеклата на обвинения, с които е бил облечен сега на осъществяване на действието ". Той е с прокурорско задържане до 72 часа, защото прокуратурата ще желае непрекъснатия му арест от съда. Повдигнато му е обвиняване за тежка телесна щета по хулигански подбуди. А плануваното в закона наказване за това е затвор от 5 до 15 години. " Към момента съгласно събраните данни облеклата, бомбата и маската са му дадени от непознато за него лице ", изясни Русинова.

 Шефът на Софийската дирекция на вътрешните работи Ивайло Иванов - в ляво.
© Анелия Николова

Шефът на Софийската дирекция на вътрешните работи Ивайло Иванов - в ляво.

Първоначално шефът на Столичната полиция обясн, че арестуваният е бил подхванал дейности по укриване, защото не бил открит на адресите, които населява. От думите му по-късно се схваща, че органите на Министерство на вътрешните работи въпреки всичко са открили контакт със арестувания, който по-късно е имал към този момент предпочитание да се съобщи. Шефът на Столична дирекция на вътрешните работи акцентира, че още в петък самоличността му е била открита от полицията. Той се е явил през вчерашния ден в столичната полиция с юрист и е направил цялостни признания.

" Първите му думи бяха, че съжалява за стореното ",

уточни Иванов. " За нас арестуваният беше прочут като почитател на Левски, който посещава футболни срещи ", разяснява шефът на Столична дирекция на вътрешните работи и разясни, че той е непосредствен е до ядрото на агитката на " Левски ".

Във връзка с потърпевшата във вторник жена от " Жандармерията ", Иванов сподели, че лекарите не могат да се наемат с интервал, с цел да се види дали изцяло ще бъде възобновено зрението ѝ или ще има разлика сред двете очи. " Първоначално бяха дали период от 3 до 6 месеца. Първата интервенция беше сполучлива, стъклото от окото й е извадено. Окото е избавено. Предстои още една интервенция, сложена ѝ е изкуствена леща ", изясни той.

" Тя потвърди, че е заслужен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Да се надяваме, че ще я забележим отново в редиците ни ", съобщи Ивайло Иванов.

Заместникът му Антон Зларанов пък изясни, че да провеждат интервенцията и да ревизират всеки един от 4 хиляди фенове на бранш " Б " е било мъчно и е криело опасности от вълнения. " Не срещнахме опозиция, действието беше жигосано и от публиката като неприемливо ".

" Да открием арестуваното лице за нас беше не просто въпрос на дълг и работа, само че и на чест ", съобщи той.

Инцидентът провокира незабавни срещи с присъединяване на няколко институции. В петък министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на спорта Красен Кралев дружно с представители на Столична дирекция на вътрешните работи, Българския футболен съюз и депутати от парламентарни комисии обсъждаха ограничения за битка с футболното безчинство. Според тях ключът е в това да се усили персоналната отговорност, защото наказванията за футболните клубове не са задоволително ефикасни.

В същото време дисциплинарната комисия към БФС загърби личния си устав и наказа " Левски " единствено за мач без аудитория, вместо за три срещи. В правилника написа, че при хвърлен предмет и последвали тежки последици наказването е за три мача. Отново там написа, че тежки последици са тези, при които нараненият лежи в болница два или повече дни, какъвто е казусът със Зашева.

" ЦСКА-София " реагира остро, дефинира наказването за " смешно " и изиска оставката на всички членове на комисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР