Към началото на месец юни общият брой съобщения към Изпълнителната

...
Към началото на месец юни общият брой съобщения към Изпълнителната
Коментари Харесай

Намаляват нежеланите реакции след ваксина срещу COVID |

Към началото на месец юни общият брой известия към Изпълнителната организация по медикаментите за постваксинални реакции след ваксина против COVID-19 е 2368. При оповестените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Агенцията следи наклонност към все по-слабо докладване на постваксинални реакции спрямо предходните месеци.

При РНК имунизациите тези реакции са присъщи по-скоро след втората доза: температурата рядко доближава стойности над 38 градуса. По-рядко се оповестява за признаци при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната периодичност, за увеличаване на лимфни възли.

Най-често съобщаваните реакции след векторни (аденовирусни) ваксина са грипоподобни признаци: в значително случаи температурата е над 38 градуса, оповестява се за болки в ставите и мускулите. Интензивни признаци имат по-скоро млади пациенти (под 50 години). Относително по-малко са също известията за местна реакция на инжекционното място.

Продължителността на острите реакции при всички имунизирани е в границите на 24-48 часа.

Характерно е, че огромната част от реакциите са обявени от немедицински лица – към 90% от известията.

Няма известия за анафилактични реакции, допълват още от Министерство на здравеопазването.

От институцията прецизират, че съотношението полза/риск при потреблението на имунизациите е извънредно удобно. Потенциалните опасности се одобряват в името на отбраната от извънредно заразно и тежко протичащо заболяване със съществени здравни последици, което може да докара и до летален излаз, означават от там.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР