Към момента се наблюдава сравнително стабилен пазар и цените на

...
Към момента се наблюдава сравнително стабилен пазар и цените на
Коментари Харесай

Няма промяна в цените на стоките, но потребителите смятат, че плащат повече

Към момента се следи относително постоянен пазар и цените на главните артикули не са се трансформирали. Тенденциите от 2020 година се повтарят. От главните 27 продукта в случай че закупим по единица предходната година сме щели да платим 82 лева, все още бихме заплатили същата сума. Интересното обаче е, че у потребителите остава усещането, че заплащат повече за съществени хранителни артикули.

Не единствено в столицата хората усещат повишаване на продуктите, жителите на Русе са на същото мнение.

Цените на плодовете и зеленчуците са високи. Това е мнението на множеството русенци, които бяха излезли на пазар. В същото време търговците настояват, че като се изключи ягодите, при останалите плодове и зеленчуци няма покачване спрямо предходната година. Всички обаче са единомислещи, че цената на олиото фрапантно е скочила.

На борсата за плодове и зеленчуци идват освен търговци, с цел да зареждат магазините си, само че и русенци, които търсят по-евтина стока на дребно.

" Тук са естествени, за разлика от града - от 50 до 100% по-скъпо - един лев са краставиците, лев и двайсет до лев и петдесет. В града са 2 лв. ", сподели Евгени Василев.

" Всичко върви нагоре. Нормално. Пазарна стопанска система ", сподели Велко Трифонов.

Според търговците цените са естествени за сезона. До Русе черешите идвали от Южна България, а множеството от доматите и краставиците – чак от Гърция. Дъждовете също оказвали въздействие – за няколко дни плодовете стартират да гният. Затова за седмица ягодите скочили с левче.

" Цените на ягодите потеглят нагоре, тъй като времето е такова просто. Те бяха два и петдесет, само че ягодата завършва, на доста места няма ягода. И всеки ден дъжд, не се знае дали ще има друга ягода, с изключение на тая ", сподели търговецът Дарина Петрова.

Според Даниела Иванова обаче не би трябвало стоките, които идват от чужбина, да са на по-ниски цени.

" Черешите ми се виждат малко скъпи, въпреки всичко ние ги отглеждаме в нашия район. Ягодите резервираха една трайно висока цена ", сподели Даниела Иванова.

За последните месеци фрапантно е скочила и цената на олиото. В момента в русенските магазини си е чист шанс да се откри под 4 лв..

" През последните месеци, с 50-60 стотинки някъде. Почти всичко стартира от ден дневно да си покачва цените. Може със стотинки, само че има покачване, усеща се. Колбасите, перилните препарати, и хляба ", сподели Нели Стефанова, която е продавачка в магазин.

В същото време в прилежаща Румъния олиото се продава с лев по-евтино. Затова след отпадането на ПСР тестванията доста русенци избират да се запасят с артикули от пазара в Гюргево.

Направихме инспекция и на цените на сезонните артикули на пазарите в Пловдив. Хората там избират локалните производители, само че настояват, че поевтиняване няма.

Лошото време в края на пролетта и свито родно произвеждане държат цените на сезонните плодове и зеленчуци на високи нива и по пазарите в Пловдив. Хората търсят на първо място стока от локални производители, само че упованията за поевтиняване към момента не се оправдават.

Оказва се, че за последните 8 години изменението в общото вкупом ниво на цените е към 13%. Това съпоставено с пазара на услугите или пазара на приходите е най-ниската допустима динамичност, настояват специалисти. Поради мощната конкурентна среда, пазара на храните е нискодинамичен и бавноадаптивен, а покупателната дарба в последните 8 години във връзка с храната се покачва. Чуйте още какво описа пред нашата камера ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Сега обръщаме взор и към съответните цифри. Както към този момент споменахме, най-вече са поскъпнали маслото и олиото - с близо 24%. На второ място, след маслото и олиото, за последната година най-голямо повишаване на цените има при хляба и зърнените храни - с 5,3%. За разлика от това цените на плодовете и зеленчуците са спаднали, надлежно с 5,4% и 1,4% по отношение на предходната година. Причина за тяхното поевтиняване евентуално е и Ковид рецесията, която затрудни доставките през първите месеци на пандемията, а това пък от своя страна докара и до повишаване на някои храни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР