Към момента се наблюдава плавно покачване на случаите на COVID-19

...
Към момента се наблюдава плавно покачване на случаите на COVID-19
Коментари Харесай

Ако Мангъров се бе появил през 80-те, всички щяхме да сме със СПИН

" Към момента се следи гладко повишаване на случаите на COVID-19 у нас. То обаче се разграничава от стръмното такова, което наблюдавахме през октомври и ноември. Това се дължи най-много на противоепидемичните ограничения, които хората узряха и огромна съблюдават. Но сега казусът е разпространяването на този нов английски вид ", съобщи през " Нова тв "  директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Той разясни, че " Последните данни демонстрират, че 96% от циркулиращите вируси в Кюстендил са от английската разновидност. В друга една много наранена област - Бургас, е 82%. Британският вариант измества досегашния и е по-заразен. Слава богу - той не е по-смъртоносен , лекуването е същото и всичките регистрирани в европейските страни го покриват ", сподели той.

Според Кантарджиев в този момент терзанията на европейската научна общественост са да не се допусне втората разновидност на нигерийския вариант на COVID-19.

" Първата разновидност бе записана в Африка през август. Втората през декември. Този - новият нигерийски вариант, го няма още в нашата страна. Такива случаи са малко в Европа - едининични случаи във Англия, Франция, Нидерландия - изясни професорът. - Наличните в този момент ваксини защищават от остарелия вид, от английския и южноафриканския. Но сегашните ваксини не защищават чак толкоз добре от втория нигерийски вариант. Добрата вест към този миг е, че той не е необятно публикуван, както английския, южноафриканския и бразилския ".

Проф. Кантарджиев отдели време и за един от съперниците на стягането на ограниченията и изобщо на тактиката на страната за противопоставяне на ковид - доцент Мангъров. 

" А представяте ли си, в случай че Мангъров се бе появил през 80-те - в този момент тука всички щяхме да сме положителни за СПИН, серопозитивни . Защото нали това беше концепцията му? " Да се заразим всички и да се върнем към нормалното ". Не е добре, когато искаш да върнеш естественото с ненормални хрумвания ", разгласи проф. Кантарджиев.

Според професора " Бързото изчервяване на картата на заболеваемост се дължи на бурното разпространяване на английския по-заразен вариант. Не е от учебните заведения. За заведенията за хранене - в случай че се съблюдават ограниченията, в случай че се върви на това хората да се замислят за личното си здраве и да не се събират по повече от 6 на маса и да си вършат сметката с който се събират: " А, бе, той карал ли е, имунизиран ли е? " Това са хубави неща, които е хубаво да си ги мислим ".

Кантарджиев счита, че българите към този момент имат положително отношение към имунизациите.

" Когато българите видяха доста свои познати, които са имунизирани, че им няма нищо, се успокоиха. Започват към този момент да се усмихват, не бъркат в джоба непрекъсната за маската, когато са повече от двама души. Много се веселя, че хората в нашата страна върнаха позитивното си отношение към имунизациите ", сподели той.

Що се отнася до неритмичните доставки на ваксини в България, Кантарджиев изрече екзотично мнение:

" Какво да ви кажа - има нещо такова, но да си го кажем като българи: Когато в едно общество преди 3 месеца се сътвори едно съмнение към имунизациите, мислите ли, че компаниите, които наблюдават нещата и си споделят: " А, бе, те българите нема да желаят да си имунизират, к`во да им даваме? Дай тука да запушиме други дупки с други зорове " . Ами то и това го има, тъй като те доста добре наблюдават публичното мнение. И в този момент, когато ползата е огромен, ще видите, че ще има едно по-ритмично доставяне с ваксини в нашата страна. Щото другояче тука като излезе един, дето назовава себе си доктор и каже: " Чакай да забележим, но те не са изследвани тея ваксини ". Чакай, бе - грипната ваксина, дето всяка година я слагаме на хората, нали всяка година е с разнообразни варианти. Да не е проверявана 10-15 години. Но като се посее подозрението, и не ви споделям, че преднамерено не се пося. Не е от неведение! Защото, извинявайте, хора, които имат искания, че са толкоз осведомени с имунизациите, не могат да приказват такива неща за имунизациите! ".

Проф. Кантарджиев даже даде прогноза за бъдещото развиване на коронавирусната зараза:

" Може би от идната година този вирус ще придобие сезонен темперамент - единствено през зимата ще го има.  И ще си стане като грипа. И, в случай че стават такива разновидности, макар, че те стават доста постоянно при този вирус... Това е към този момент сайнсфикшън, разбираш ли, футурология. Те ще стартират към този момент 4-валентна ваксина за грип и ковид. Айде, да гледаме по-ведро, тъй като първо - със затоплянена времето ще тръгне да понижава. Ако продължаваме  да се пазим - не да се вманиачаваме, само че да си носим маските където има доста хора, да не се събираме доста хора на едно място - мисля, че лятото към този момент ще имама серизно намалявяне. "

Помолен да каже някой " професорски цяр " за лекуване, Кантарджиев сподели:

" Началото на болестта е обвързвано с бурното размножаване на вируса, и то в горните дихателни пътища. Решението ми за това, колкото и да ме майтапят, което и за грипа почти го бях споделил, е лимонът със сода. Ако си левент - резенче лимон го потапяш в содата, по този начин както се панира месо. И го изяждаш юначен. Който не е подобен левент - цеден лимон със сода, тъй като содата също унищожава ковид. Това се прави сега, в който усетиш тежест, сухота в гърлото, нервира те назофаринкса - това, което естественият човек всяка година един или два пъти го прави през зимния сезон. Няколко дни (трябва) това да го правиш ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР