Kъм момента около 15% са фармацевтите у нас, които заявиха

...
Kъм момента около 15% са фармацевтите у нас, които заявиха
Коментари Харесай

Проф. Сербезова обясни как може да се увеличи ваксиналното покритие

Kъм момента към 15% са фармацевтите у нас, които обявиха предпочитание да се имунизират. Голяма част от сътрудниците към този момент прекараха коронавирусната зараза, защото са на първа линия и се срещат всекидневно с хора, носители на вируса. Това сподели в отговор на въпроси на БНР проф. Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

„ Значителна част от сътрудниците, които прекараха, направиха нужното, самоизолираха се и сътвориха нужната организация, тъй че да продължи снабдяването с медикаменти.

Нямаме публична статистика за това какъв брой от нашите сътрудници са преболедували, само че за жалост и ние дадохме жертви. Говорим за герои в бели престилки, имайки поради лекари, които не оставиха пациентите си и продължиха да ги лекуват макар тежката обстановка - реверанс през тези лекари.

Но аз желая да насоча вниманието на обществото към работещи все пак герои в бели престилки – фармацевтите. Уж и ние сме на първа линия, само че отношението на страната към нас като медицински експерти е радикално друго. Едни ги ревизират и глобяват, на други непрестанно дават и даже, когато няма правно съображение за това все още, в който им го дават обещание ", акцентира проф. Сербезова.

„ В последните 10 години на доста наши аргументирани претенции ни отговаряха, че едно или друго не е планувано в бюджета, а когато дойдеше „ бюджетното” време, все се появяваше някоя по-спешна потребност. На фона на 1000 лева, които получиха персоналните лекари и по 10 лева за слагане на ваксина (апропо, по информация от непознати източници, цената на някои ваксини е по-ниска от цената за слагането й), фармацевтите получиха по 0.20 лева на разпределяне на лекарство по протокол.

И таксата за все по-усложняващата се услуга за 9 години не бе променяна. Оказа се, че администрирането на това „ увеличение” в този момент затруднява софтуера на НЗОК и е допустимо да се получат забавяния в заплащанията и блокирането на финансов запас, който би следвало са се употребява за поръчка на нови наличия от медикаменти ", разясни ръководителят на Българския фармацевтичен съюз.

„ Със системите, които се вкараха през миналата година, в това число електронната рецепта, на процедура се получи по този начин, че фармацевтите които в действителност спонсорираха страната в нейните рационализации, могат да бъдат санкционирани даже при проблеми от техническо естество, за което нямат никаква виновност, а софтуерните компании покачиха незабавно с до 30% таксите си за администриране “, добави проф. Асена Сербезова.

По думите й всичко това демотивира фармацевтите, не ги оставя с усещането, че страната ги припознава като медицински експерти. „ И считам, че се отразява даже на доверието им в системата и в подтекста на имунизирането “, разяснява Сербезова.

Според ръководителя на на Българския фармацевтичен съюз към сегашния миг имунизирането върви постепенно:

„ Непрекъснато получаваме позвънявания от разнообразни краища на България с въпрос по кое време ще се форсира процесът, тъй като сътрудниците са виновни. Смятам, че ваксиналното покритие ще се усили, когато се включат и персоналните лекари, а в доста страни обичайно във имунизирането се ангажират и фармацевтите “, означи още проф. Сербезова.

Според проф. Сербезова когато има задоволителни количества ваксини, те следва да се оферират по аптеките, с цел да бъдат по-достъпни. Фармацевтите в доста страни по света са скъп актив за увеличение на ваксиналното покритие:

„ В най-малко 36 страни фармацевтите към този момент са с дейна роля в слагането на ваксини, а в още 16 страни има предложение за същото или нормативното споразумяване на тази мярка е към този момент в ход. Разполагаме с доказателства за това от Световната федерация на фармацевтите и сме подготвени във всеки един миг да ги предоставим.

Населението има непосреден достъп до фармацевтите, като постоянно точно те са първата точка на контакт със здравната система. Освен че в аптеките работят висококвалифицирани експерти, същите тези експерти се радват на доверие от страна на пациентите “, безапелационна е тя.

„ Аптеките съставляват пунктове за безвредни и комфортни услуги, свързани със здравето, които са ситуирани в самото сърце на общностите, със съответната инфраструктура и логистика, нужна за съответно предпазване и разпространяване на медикаменти, в това число на лекарствени артикули, изискващи строго и непрестанно предпазване в хладилни условия по време на цялата верига на доставки. “

„ За равнището на схващане за системата на опазване на здравето, даже самото изявление, че някъде в Европейски Съюз фармацевти имунизират пациенти е „ кощунствено” за някои. Но, да, има доста неща, които фармацевтите вършат в напредналите страни, до момента в който тук ние приказваме за съществени положения като това да не се предписват антибиотици тогава, когато са ненужни, да не се предписват медикаменти по вайбър и на хвърчащи листчета.

Да се даде опция на фармацевтите да вземат участие в промоция на здравето и наблюдаване на използването на медикаментите “, уточни Асена Сербезова.

Проф. Сербезова напомни, че Българският фармацевтичен съюз (БФС) спомага на акцията на БЧК за повишение на ваксиналното покритие, в това число посредством разпространяване на осведомителни брошури. Но значимото за това увеличение на покритието е увеличението на броя на медицинските експерти, които имат право да имунизират и повишението на доверието в системата, счита ръководителят на Фармацевтичния съюз.

„ Аз персонално се имунизирах, безшумно, добродушно, без медии “, показа още Асена Сербезова.

На въпрос за какво страни като Франция се оказаха толкоз обратно във имунизирането, а други като Израел - толкоз напред, експертът отговори:

„ Всеки триумф е резултат от визия, предпочитание, благоприятни условия, добра организация и екипност. По данни от непознати източници, единствено за три седмици в Израел реализираха 20% ваксинално покритие.

Как съумяха ли? Отговорът е доста елементарен, само че не е просто да се направи, когато не е налице нужният запас. А той е и най-скъпият и в това време най-евтиният запас - назовава се „ управническа мисъл и визия”.

На първо място Израел контракти неведнъж по-големи количества, против това при имунизирането да събират данни за хората, на които се слага имунизацията и които по-късно да дават на фармацевтичната компания.

Това има и различен позитивен резултат – тези данни ще оказват помощ на разработчиците на имунизацията да си отговорят на доста въпроси, да подобрят продукта при нужда, да създадат промени в продуктовата информация и впрочем, добави фармацевтът.

„ Важно е да знаем, че Израел утвърди имунизацията на „ Пфайзер “/„ Бионтех “ преди ЕМА (Европейската организация по медикаментите - бел. ред.). Ще изтъквам министъра на опазването на здравето на Израел, Юли Еделщайн, който сподели пред „ Политико “: “Подготвихме се по-рано, подписахме контракта по-рано, обещахме на фармацевтичните компании, че ще видят рано резултатите от имунизацията. Това е обстановка, в която и двете страни печелят.”

Просто единствено нареждането на опашката за сключване на контракт не приоритизира една страна пред друга. А го прави това, което ще предложи в подмяна. Защото за всички е ясно, че освен това търсене има други фактори, които ще пренаредят целите. Така както се получи с имунизирането в Израел.

Въпрос на мисъл и организация. Малка страна - мощна система на опазване на здравето. Силна страна. Старша сестра от болница в Тел Авив, предпочела да остане анонимна, споделя, че интервенция от подобен мащаб мъчно може да се реализира в частния бранш на опазването на здравето. Самата тя единствено за три седмици е ваксинирала стотици хора. “

„ Израел подписа контракти с общо трима производители. От този, от който ние получихме единствено 4 000 дози към този момент, за население от 9 милиона (почти сравнимо с нашето) те ще получат 6 000 000. А що се отнася до имунизацията на „ Пфайзер “/„ Бионтех “, дистрибуцията и превозът бяха поверени на фармацевтична компания с опит в спазването на студената верига. Фармацевтична! “

Първите три контракта за разработка и доставка на ваксини бяха на европейски компании, само че те още нямат одобрени ваксини - изостава ли Европа в това отношение?

„ Към момента разполагаме с две ваксини, чакаме утвърждението на идващите. Работата по научната оценка е проведена в един невиждан порядък, който разрешава експедитивност на процеса по оценка, без да се прави компромис с оценката на качеството, ефикасността и сигурността.

Ако приказваме за новаторски капацитет във фармацевтичната промишленост, Съединени американски щати заради ред аргументи, в това число и удобна регулаторна среда, вложения и държавна политика, постоянно са били доста гъвкави и с огромен новаторски заряд.

Първенецът обаче по иновационен показател измежду топ 10 на иновационните фармацевтични компании в класацията на сп. „ Форчън “ е европейски фармацевтичен производител. 3-тото и 6-то място са също на европейски фармацевтични производители, само че останалите са от Съединени американски щати и един – основан в Япония. Не бих споделила, че Европа изостава, а че конкуренцията е огромна, само че ние като пациенти единствено печелим от това. “

Във връзка с ваксинанирането в Русия ръководителят на Българския фармацевтичен съюз посочи:

„ Русия е първата страна в света, която позволи за приложимост ваксина против Covid-19. Държавата предложи онлайн регистрация за хора в рисковите групи, посредством която да си възнамеряват безвъзмездни визити за имунизиране допълнително от 70 центъра в страната. Работното време за имунизиране бе удължено до 20 ч. вечерта.

Различни източници оповестяват, че в Русия се следи огромно равнище на песимизъм по отношение на имунизирането. В изискванията на пандемия, когато управляващите разчитат на съзнателността на популацията за съблюдаване на противоепидемични ограничения и повишение на ваксиналното покритие, няма нищо по-силно от истината и обективните данни, които се споделят по подобаващ и наличен метод. “

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР