Към края на тази година, изпълнена с много тревоги, има

...
Към края на тази година, изпълнена с много тревоги, има
Коментари Харесай

Има ги и тях: добрите новини в пандемията

Към края на тази година, изпълнена с доста паники, има и положителни вести във връзка с битката с ковид. Три изследвания от Англия и Австралия свидетелстват, че при бързо разпространяващия се Омикрон фактически болестта протича по-леко.

Омикрон е по-малко рисков  

Изследванията на английски учени демонстрират, че при Омикрон броят на хоспитализациите е с 20-25 % по-малък, в сравнение с при Делта. Въз основа на направените лабораторни опити, специалистите стигат до извода, че Омикрон не заразява толкоз сполучливо клетките на белите дробове и се популяризира по-слабо. Предстои обаче да научим дали тези лабораторни наблюдения ще се потвърдят и в практиката.

Шотландско проучване също демонстрира, че спрямо Делта разновидността Омикрон понижава с две трети риска от постъпване в болница, а и такова лекуване не се е наложило на нито един човек под 60 години. Установено е още, че бустерната ваксина в забележителна степен пази от заболяване, съпроводено от признаци.

Тези данни още не са тествани от самостоятелна инстанция, само че те могат да потвърдят предходните проучвания от Южна Африка, където по-лекото протичане на болестта бе открито доста по-рано. Сведенията от Южна Африка гласят, че при Омикрон рискът от хоспитализиране е до 80 % по-малък, в сравнение с при Делта. Същевременно обаче не беше ясно дали от позиция на, като цяло, по-ниската възраст на обществото тези резултати биха могли да се съотнесат и към Европа.

Както отбелязва на собствен ред водещият немски вирусолог Кристиан Дростен, данните от изследвания, направени в Нов Южен Уелс в Австралия, демонстрират, че в общество, което е значително ваксинирано, броят на болесттите след заразяване с Омикрон, при които е нужно болнично лекуване, понижават повече от на половина.

За оптимизъм обаче е още рано, защото остават много въпроси. Така да вземем за пример по-лекото протичане на болестта може да се дължи на това, че новият вид на вируса визира тези публични групи, които към този момент имат по-силен имунитет с помощта на имунизациите или на преболедуване.

Въпреки всичко Омикрон остава рисков, защото този по-заразен вид на ковид се популяризира извънредно бързо, вследствие на което мнозина заболяват за доста малко време. Дори тежките случаи да са релативно по-малко, новите случаи са толкоз доста, че могат да претоварят здравната система.

Вижда ли се краят на пандемията?  

Ако се потвърди абсолютно, че при Омикрон болестта протича по-леко в сравнение с при Делта, това несъмнено би повлияло на хода на пандемията като цяло, защото в доста елементи на света Омикрон е на път да измести Делта като преобладаващ вид.

Трудно вирусът ще изчезне напълно, само че е евентуално последователно той да стане ендемичен - да не приказваме към този момент за пандемия, а единствено за сезонна болест с локално разпространяване, както при грипа през зимата. При това състояние ще можем да се защитим с по една имунизация на година.

Бустерните ваксини дават резултат  

Има и още една добра вест: утвърдената неотдавна в Европейски Съюз ваксина на Novavax (която съставлява протеинов препарат) предлага и ефикасна отбрана против Омикрон. Третата спомагателна доза покачва имунния отговор, демонстрира изследване, което към момента тече.

От AstraZeneca на собствен ред оповестяват, че и тяхната векторна ваксина въздейства добре като бустър на Омикрон. Преди това такива заявки бяха направени и от BioNTech/Pfizer и Moderna.

Вече има таблетки против ковид  

И още една добра вест: в Съединени американски щати беше утвърдено лекарство против ковид – таблетките Paxlovid на фармацевтичния тръст Pfizer. Както сочат междинните разбори, медикаментът понижава с 89 % риска от клинично лекуване и смъртни случаи при пациенти с Ковид.

Американското държавно управление към този момент е купило 10 милиона дози Paxlovid за 4,7 милиарда евро, а преди седмица и Европейската организация по медикаментите ЕМА разгласи, че с Paxlovid могат да бъдат лекувани тези възрастни пациенти, които нямат потребност от обдишване, само че са застрашени от тежко протичане на болестта. Медикаментът още не е утвърден публично в Европейски Съюз, само че процедурата е в ход.

 

Източник: Дойче веле

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР