Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая

...
Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая
Коментари Харесай

Здравното министерство с актуална информация за болните от морбили

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са обявени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково.

Разпределението по възрастови групи е както следва:

· във възрастовата група под 1 година – 7 случая;

· във възрастовата група 1-4 година – 16 случая;

· във възрастовата група 5-9 година – 4 случая;

· във възрастовата група 10-14 година – 1 случая;

· във възрастовата група 15-19 година – 1 случая;

· във възрастовата група 25-29 година – 2 случая;

· във възрастовата група 35-39 година – 1 случай

Морбили (дребна шарка) е зараза, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни и продължава нормално към 9-10 дни. Оплакванията стартират най-често с хрема и кашлица, нараснала температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят затруднения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на болест е единствено индивидът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.

Министерство на здравеопазването напомня, че още на 14 февруари на всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с изключително внимание към пациенти със подозрение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР