Калифорния постепенно ще изостави напълно автомобилите с двигатели с вътрешно

...
Коментари Харесай

Калифорния прие забраната за ДВГ автомобили от 2035 г.


Калифорния последователно ще изостави изцяло колите с мотори с вътрешно горене
(снимка: CC0 Public Domain)

Забрана за продажби на нови коли с мотори с вътрешно горене от 2035 година влиза в действие в Калифорния, откакто в четвъртък бордът за въздушни запаси (CARB) на щата одобри обновени правила. Заповедта беше подписана още през 2020 година от губернатор Гавин Нюсъм.

Според разпоредбите, през 2035 година ще бъде изцяло неразрешена продажбата на нови коли с мотори с вътрешно горене в щата. Правилата плануват поетапно въвеждане на възбраната: до 2026 година делът на колите с нулеви излъчвания в продажбите на нови транспортни средства би трябвало да бъде 35%, а до 2030 година – 68%.
още по темата
Очаква се повече от 16% от продажбите на нови коли в Калифорния през 2022 година да бъдат „ с нулеви излъчвания ”, по отношение на 12,41% предходната година, означи в обява по тематиката Ню Йорк Таймс. 

Налагането на ограничавания в Калифорния е значимо освен тъй като щатът е най-големият авто пазар в Съединени американски щати и един от най-големите в света – съвсем 15 милиона транспортни средства са регистрирани в щата и 1,85 милиона нови през 2021 година – само че и тъй като повече от дузина други щати рутинно следват образеца на Калифорния, когато дефинират свои лични стандарти за излъчванията.

Ако останалите щати, по образеца на Калифорния, одобряват сходни правила, забраняващи продажбата на нови ДВГ коли, тогава една трета от американския пазар може да премине единствено към коли с нулеви излъчвания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР