Кале. Внезапна вълна от пристигащи във френския пристанищен град Кале

...
Кале. Внезапна вълна от пристигащи във френския пристанищен град Кале
Коментари Харесай

The Guardian: Бежанците винят гранично споразумение между Франция и Великобритания за насилието в Кале

Кале. Внезапна вълна от идващи във френския пристанищен град Кале бежанци е станала причина за напрежението сред мигрантските общности, довело до всеобщо сборичкване, стрелби и няколко починали, които шокираха Франция предходната седмица, написа английското издание The Guardian .
В последно време напорът на мигрантите към френското пристанище се е нараснал с 25%, като това е станало причина за изхабяването на запасите от безвъзмездна храна за бежанците, както и за извънредно изостряне на конкуренцията по пътищата, водещи към Англия.
Мигрантите и благотворителни организации хвърлиха виновността за това върху подписаното неотдавна гранично съглашение сред Франция и Англия, което е довело бежанците до „ заблуждението “, че ще е по-лесно да се трансферират в Обединеното кралство.
Договорът, подписан сред президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Англия Тереза Мей предходната седмица, планува ускорение на процеса на банкет на мигранти на Острова и „ по-хуманен метод “ към тях.
Но, до момента в който имигрантите се надяваха за по-бързо странствуване през Ламанша, те откриха, че в Кале няма нито задоволително храна, нито заслон.
Малко след 14:30 в четвъртък, минимум петима мигранти бяха убити отблизо разстояние, до момента в който се редяха на опашката за безвъзмездна храна, което провокира всеобщи сбивания сред афганците и еритрейците из целия град. Четирима еритрейци, на възраст сред 16 и 18 година, са в сериозно положение в болница, а френската полиция към момента търси стрелеца, който се допуска, че е 37-годишен афгански трафикант на хора.
Лаура Грифитс, от благотворителната фонданция за бежанци „ Безопасен път “, съобщи: „ Споразумението докара до идването на доста нови бежанци, само че също и до клюки и заблуждения, че достъпът до Обединеното кралство ще се улесни. Новопристигналите покачиха напрежението към пунктовете за безвъзмездна храна. Реално, единствените, които могат да преминат легално са невръстните деца, само че даже и това не работи дейно “.
Грифитс посочи, че след анонсирането на граничното съглашение, фондацията е записала идването на минимум 200 мигранти в Кале, довеждайки общия им брой до 800.
Мигрантите настояват, че договорът е провокирал яростта на обезверените бежанци, доста от които спят на голата земя в горите край Кале.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР