Кале Рованперя (Финландия, Тойота) стана най-младият първенец в историята на

...
Кале Рованперя (Финландия, Тойота) стана най-младият първенец в историята на
Коментари Харесай

Рованперя спечели титлата в WRC и подобри рекорд на легенда

Кале Рованперя (Финландия, Тойота) стана най-младият отличник в историята на Световния рали шампионат (WRC), откакто стигна до купата на възраст от 22 години и един ден. Доскоро върхът се държеше от легендата Колин Макрий, който победи на 27 години и 89 дни през 1995.

Рованперя и неговият навигатор Йоне Халтунен се нуждаеха от седем точки повече от От Танак (Естония, Хюндай) в Рали Нова Зеландия и ги завоюваха без усложнения. Финландците имаха солидна преднина още в събота и останаха недостижими на чакъления маршрут в неделните четири прави. Те приключиха с 34.6 секунди пред осемкратния международен първенец Себастиан Ожие (Франция, Тойота), до момента в който Тенак финишира с съвсем 50 секунди пасив.

През този сезон, който бе едвам трети за Рованперя в WRC, финландецът бе свръхестествен. Той стартира нерешително в Рали Монте Карло, само че по-късно записа хеттрик от победи в Швеция, Хърватия и Португалия.

Рованперя бе пети в Сардиния поради тежката задача да разчиства пътя, само че се завърна бързо на победния път в Кения и Естония. На домашна почва той приключи втори, а надпреварите в Белгия и Гърция минаха през редица компликации и в Акрополис той бе едвам 15-и.

Рованперя обаче завоюва Рали Нова Зеландия и към този момент има 64 точки повече от Тенак, като до края на сезона остават два кръга.

" Олекна ми. Направих добър сезон и най-сетне всичко завърши. Трябваше да изчакам след недобрите резултати в последните две ралита, само че към този момент съм първенец. Благодаря на целия тим за автомобила, който ми предоставиха този сезон. Те имаха вяра до последно и ме подкрепяха ", сподели той след края на надпреварата.

Яри-Мати Латвала, шеф на Toyota Gazoo Racing, съобщи: " Плаче ми се, а би трябвало да се веселя. Кале свърши фантастична работа и това, което реализира, е просто нереално. 22-годишно момче чупи върхове и е първият финландец на върха от 20 години насам. Той е супергерой ".
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР