Каквото реши Народното събрание, това ще се случи. Ако парламентът

...
Каквото реши Народното събрание, това ще се случи. Ако парламентът
Коментари Харесай

Никола Стоянов: ВМЗ – Сопот има техническа възможност да произвежда 155-мм снаряди

Каквото реши Народното събрание, това ще се случи. Ако Народното събрание реши – ще дадем боеприпаси и муниции на Украйна. Това сподели служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов за това дали въпреки всичко България по някакъв метод ще подкрепи украинската страна с военна техника, предава News.bg.

По думите му едно е да се даде военна и военно-техническа помощ на Украйна от Министерството на защитата, а напълно друго е българската военна промишленост да даде каквото и да било. Дори Народното събрание не може да задължи промишлеността да подарява оръжие.

Парламентът може да реши, че държавното управление ще купи и ще подари, само че комерсиалните сдружения не могат да подаряват оръжия, изясни Стоянов.

 ГЕРБ/СДС

Той изясни, че ВМЗ-Сопот създава 155-милиметрови снаряди, само че те са по-скоро за проби. Надали има и 500 снаряда, които е произвело, тестванията са сполучливи и има техническа опция да създава. В момента българската промишленост е изправена пред предизвикателство да премине от руските към натовските стандарти, уточни Стоянов.

България ще разчита на помощ от европейските сътрудници, с цел да премине към работа по натовски стандарти, с цел да можем да отговорим на нарасналото търсене на оръжие, акцентира Никола Стоянов.

Миналата седмица Европейски Съюз утвърди скица, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат огромна унищожителна дарба.

Държави, което разполагат със ресурси, ще могат да ги изпратят, като бъдат обезщетени за това от общ европейски фонд.

България отхвърли да се причисли към такава обща поръчка, като министърът на защитата Димитър Стоянов уточни, че Българската войска не употребява 155-милиметрови снаряди.

В същото време президентът Румен Радев съобщи, че дружно с Европейската комисия ще се работи за повече вложения в бъргаската военно-отбранителна промишленост.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР