Каквото работиш, такъв ставаш. Работата в Стършел“ ме е направил

...
Каквото работиш, такъв ставаш. Работата в Стършел“ ме е направил
Коментари Харесай



„Каквото работиш, такъв ставаш. Работата в „Стършел“ ме е направил такъв – да гледам по-ш

„ Каквото работиш, подобен ставаш. Работата в „ Стършел “ ме е направил подобен – да виждам по-шеговито и философски на живота „. 

Това показа пред БНР Михаил Вешим за новата си книга „ Химия на шегата “, която дефинира като автошарж. 

„ И тъй като не мога да рисувам, аз си направих автошарж с думи. Може да се чете като разказ, само че не описвам толкоз за себе си, що се касае за времето “. 

 Сигурен съм, че всеки хуморист, без значение от калибъра му, си е мечтал да напише своята автобиография – по този начин, както са го създали Марк Твен, Бранислав Нушич, Уди Алън… Или Великия Чаплин.

Не суетата да наредя и себе си измежду великите хумористи е повода за тази автобиографична книга. За 40 години писане и 60 години живот с /и сред/ писатели разбрах, че суетата е най-големият зложелател на писателя. Написах я, с цел да опиша не толкоз за себе си, що се касае за шегите на времето. И за хумористите, от които съм се учил.

На живота виждам леко / по-често лекомислено/ – по този начин съм организиран. От дете, та до през днешния ден, се дръзвам и пръст да ми покажат.

Средновековните алхимици търсеха философския камък.

Покрай химията на шегата открих алхимията и някакво свое философско камъче – да не се взимам насериозно! Да се отнасям иронично към живота и самоиронично към себе си.

Надявам се това скъпоценно камъче да проблясва на места в тази книга. 

В предаването „ Нещо повече “ създателят уточни, че хуморът на шоуто е отишъл на екрана и в обществените мрежи

„ Измести се от печатните издания. Писаният комизъм стана ефирен или отиде в обществените мрежи. Но той не е автентичен… В началото се вземах на съществено и смятах, че сатирата може да промени света . Това не е по този начин, само че най-малко би трябвало да се опитваме да променяме живота. В „ Стършел “ ме научиха да виждам смешното в живота, това, което не се вижда от елементарния човек. Не се знае от кое място ще излезе някой комичен заек . Скрит зад шегата, човек може да се опази и да споделя неща, които другите не могат да споделят “. 

Интервюто с Михаил Вешим можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР