Какво знаем за новия вариант Омикрон на SARS-CoV-2, определен от

...
Какво знаем за новия вариант Омикрон на SARS-CoV-2, определен от
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Мутациите възникват у хора, които нямат антитела срещу COVID-19 |

Какво знаем за новия вид Омикрон на SARS-CoV-2, избран от СЗО като „ пораждащ безпокойство “? Отговорите дава ръководителят на Българското сдружение по здравна вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на опазването на здравето - проф. доктор Радка Аргирова, дмн.

Защо коронавирусът мутира?

Процесът на репликация на вируса е подобен, че във всеки цикъл на своя витален път той мутира. Това е по този начин, тъй като е РНК съдържащ вирус, а РНК е изменчива. Такава е природата на всички РНК съдържащи вируси, тъй че тук няма нищо необичайно. Затова не би трябвало да ни учудва, че вирусът мутира. Важно е обаче по кое време и къде го прави. Той мутира при всеки цикъл на репликация, само че има опция да го прави, единствено в случай че попадне в уязвими лица, в които може да се развъди. Това са хората, които не са имунизирани. Цялата неопределеност на вируса на процедура се подкрепя от хората, които не са имунизирани, т. е. нямат никакви антитела против него и по този начин му разрешават да се развие.

Какво се знае за Омикрон и има ли го в България?

Националният център по заразни и паразитни заболявания рапортува, че към момента не е засечен в България. Иначе, това е следващият вид, за който досега знаем, че има прекалено много разновидности. Според някои източници са над 50, съгласно други - 52, а някъде се приказва и за 55. Голяма част от разновидностите обаче са познати от Делта и Алфа разновидностите и не са нови за нас.

Има, несъмнено, и нови такива. Много от тях са локализирани в така наречен S-протеин, т. е. обиден още веднъж е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който реализира рецепторната функционалност сред вируса и клетката посредством ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като по този начин стартира цикълът на репликацията, тъкмо по този метод се реализира инфекцията. Ето за какво, тъкмо тези разновидности доста ни интересуват.

По какво се отличава този вид от своите прародители?

Мога да кажа единствено това, което знаем, тъй като всеки ден и всеки час получаваме нов тип сведения. Това, което знаем досега: първо – той се популяризира три пъти по-бързо , в сравнение с, да кажем, Делта разновидността. Колегите от Южна Африка към този момент са създали графика, която доста ясно го демонстрира. Това значи, че вирусът ще може да заразява доста повече хора за малко време, което ще докара до бързото му разпространяване. Второ, що се отнася до инфекциозност, тези две характерности постоянно вървят ръка за ръка и може да се каже, че Омикрон е не по-малко от три пъти по-заразен.

Засега не може да се каже, че е по-опасен във връзка с признаците и метода на боледуване. Колежката, която следи в Южна Африка пандемията, оповестява, че всички заболели в южноафриканската провинция, в която този нов вид е публикуван, боледуват напълно леко и общо взето не ги одобряват в болница . Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази зараза. Все още не може да се каже обаче дали това е по този начин и за възрастните хора и хората с съпътстващи болести. Очакваме сведения по този въпрос.

Откриват ли го PCR тестванията и защищават ли ни имунизациите?

Разбира се. Единственият случай, в който PCR не може да го открие, е, в случай че в теста единият от таргетните гени е S-генът, само че мисля, че в България доста малко хора работят с подобен таргет - S-гена. Във всички случаи, даже и в теста да има като контрола S-ген, той не може да бъде единствен. Така че, Омикрон се открива с PCR.
По отношение на имунизациите още не се знае до каква степен защищават, само че е реалност, че хората, които са инфектирани, го прекарват леко . Все още не знаем дали всички те са имунизирани. Това е значимо, заради което приканвам за бустерна трета доза.

Работят ли противоепидемичните ограничения - отдалеченост, маска, стерилизация?

Във всички случаи моля за засилен надзор по спазването на противоепидемичните ограничения. Никакви взаимни отстъпки не би трябвало да се вършат с маски, дезинфектанти, проветряване, миене на ръце, разчистване - на всички места.

Доказа се, че имунизациите защищават от тежко боледуване, само че има ли разлика сред антителата, които те построяват, и антителата след преболедуване? Кои ни обезпечават по-надеждна отбрана против болестта и за какво?

Когато човек се болести по натурален метод, целият вирус влиза в неговия организъм . Вирусът има 29 белтъка и всички тях имунната система ги разпознава като непознати. Тя се старае да създаде антитела против тях, макар че не всеки път против всички съумява да направи това.

Когато обаче се имунизираме, ние инжектираме един или два тъкмо избрани белтъка - имуногени, против които желаеме да се образуват антитела. Тези белтъци са особено подбрани , тъй като са основни за репликацията на вируса. В случая те дават отговор за навлизането на вируса в сензитивната клетка. Ето за какво, имунизацията е доста значима за нас, с цел да може формираните антитела да спрат възможното заразяване със идващ вирус.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР