Какво свързва спортния министър в оставка Радостин Василев с началника

...
Какво свързва спортния министър в оставка Радостин Василев с началника
Коментари Харесай

Бившата кантора на Лена Бориславова прибирала пари и от ММС


Какво свързва спортния министър в оставка Радостин Василев с началника на премиерския кабинет Лена Бориславова?

Засмукването на държавни пари от една адвокатска адвокатска фирма – „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “, придобила гласност през последните месеци като „ адвокатската фирма на Лена “.

В понеделник, Софийската градска прокуратура разгласи, че проверява метода на подписване на контракт за правни услуги сред Българската банка за развиване (ББР) и същата адвокатска фирма, от която до предходната година е била част и самата Бориславова. През лятото на 2021 година тя е получавала сериозна сума от държавната банка на съображение на контракт сред ББР и „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “.

Договорът с адвокатското сдружение от 1 юли 2021 година е с тъкмо изтъкване на Лена Бориславова при месечно заплащане 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без Данък добавена стойност, без разходи и без в допълнение уговорените спомагателни 274 лв. на час. Прекратен е, когато бъдещата шефка на премиерския кабинет на Кирил Петков се включва в политическата конкуренция.

Близо година по-късно „ адвокатската фирма на Лена “ (вече без Лена) продължава да смуче десетки хиляди левове от парите на българските данъкоплатци. Според източници от профилираната дирекция „ Финансово разузнаване “ на ДАНС, на няколко транша при започване на юни 2022 година “по сметка на адвокатското сдружение „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “ в Райфайзенбанк постъпват 52 800 лв. “. Това, което тормози финансовите разведки на ДАНС и става причина да сезират сътрудниците си от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), е компанията, която трансферира парите. Преводите са направени от държавното сдружение „ Сердика спортни парцели “ ЕАД, което е на директно послушание на министъра на младежта и спорта Радостин Василев.

Дружеството е основано с решение на Министерския съвет от 13 септември 2017 година, с цел да може да се позволи въпроса с така наречен „ парцели на ЦСКА “ и клубния стадион „ Българска войска “. Началният импортиран капитал е в размер над 115 милиона лв.. Формиран е посредством апортиране на състезателен комплекс „ Българска войска “, спортно-тренировъчна база „ Панчарево “, състезателен комплекс „ Червено знаме “ и част от състезателен комплекс „ Къро “.

В резултат на подхванатите оперативно-издирвателни дейности от дирекция „ Противодействие на корупцията “ в КПКОНПИ е открито, че за повече от 4 години и половина от основаването си „ Сердика спортни парцели “ (ССИ) не е плащала за външни правни услуги до прехвърлянията по сметката на „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “ в Райфайзенбанк.

Агентите на КПКОНПИ откриват още, че държавното сдружение разполага с двама високо квалифицирани адвокати, които навреме са покривали правните потребности на компанията. В същото време ССИ несъмнено не е в цветущо финансово положение. Дружеството е в на практика банкрут преди в края на април ЦСКА-София да изплати отговорностите си за наема на стадион „ Българска войска “. Малкото чиновници на „ Сердика спортни парцели “ не получават повече от 500-600 лв. на месец.

Според открити източници, редом с уреждането на отговорностите на ЦСКА – София министър Радостин Василев „ на мрачно “ сменя шефовете на ССИ. Това става през втората половина на април като рокадите са скрити от медиите и не са оповестени на ведомствения уебсайт на Министерството на младежта и спорта (ММС).

Според Търговския указател министър Василев издава заповед за промяна на двама от тримата членове на съвета на шефовете на ССИ на 20 април. Съответните решения са правосъдно вписани от Агенцията по вписванията на 29 април. Съгласно заповедта за изпълнителен шеф е назначен 45-годишният Евгени Марчев, а за член на борда – 24-годишният Радостин Димитров. Единственият, който резервира мястото си от предходното управление, е Людмил Лазаров.

За новия изпълнителен шеф на ССИ Марчев обществената информация е доста малко. Отново съгласно Търговския указател, той е бил шеф и едноличен притежател на капитала на търговско-консултантската компания “Виа пропърти лимитед” ЕООД. Три дни преди назначението му в държавната компания – на 26 април, Марчев трансферира на трети лица ръководството на други две свои сдружения, регистрирани в София – “Виа петрол” ЕООД и “М-армс БГ” ЕООД.

Съименникът на министъра - Радостин Димитров, е правист и съпартиец на Руди Гела към оня миг в “Има подобен народ”. Димитров е бил и претендент за народен представител от листата на партията на Слави Трифонов в 24 МИР в София на последните три извършени парламентарни избори - на 4 април, 11 юли и 14 ноември 2021 година

На 29 април – в деня, в който Евгени Марчев и Радостин Димитров са вписани като шефове на ССИ, от футболния клуб ЦСКА – София са изчистeни всички насъбрани отговорности за наема на стадион „ Българска войска “ в размер на 3 138 670,53 лв..

Само 6 дни по-късно, на 5 май в навечерието на Гергьовден, ММС и ЦСКА-София тържествено афишират, че подписват анекс към контракта за наем на стадион “Българска армия”, който ще разреши на футболния клуб да построи напълно ново оборудване в държавния парцел в Борисовата градина. На конференцията един до различен застават министър Радостин Василев и Данаил Ганчев, наследник на предприемача и притежател на ЦСКА – София Гриша Ганчев. Според Василев анексът подсигурява, че ЦСКА – София ще осъществя своя нов бизнес проект и ще има правото построи своя стадион.

Министърът обаче не дава никакви уточнения по какъв начин са уредени връзките сред клуба и министерството. Само споделя, че “това e неповторимо събитие” и “изключително детайлна нотариална договорка “. Общо сдружение сред ССС и клуба, както е било планувано по-рано, няма да има. “Сделката е такава, че страната няма по какъв начин да загуби контрола над своите парцели и ЦСКА няма по какъв начин да не осъществя своя бизнес проект “, твърди Василев, без да разкрива повече детайлности.

На 25 май Съюзът на архитектите в България изпраща писмо до министъра на спорта и до парламентарните комисии по спорт и просвета. Според гилдията на архитектите, с подписването на анекс към контракта за наем на „ Българска войска “ министерството на Радостин Василев, на процедура, прескача провеждането на социална поръчка за планиране и създаване на нов стадион.

Седмица по-късно – при започване на юни, са финансовите траншове от подопечното на Руди Гела сдружение ССИ към “кантората на Лена” – „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, които наподобяват, меко казано, необичайно за финансовото разузнаване на ДАНС.

На 8 юни Слави Трифонов разгласи, че напуща ръководещата четворна коалиция, а пет дни по-късно Радостин Василев напусна “Има подобен народ” и мина в тима на Кирил Петков и Лена Бориславова.

В същото време една от най-строго защитаваните секрети в страната се оказва анексът към контракта за наем на стадион „ Българска войска “.

" Не е сключвано съглашение за строителство на нов стадион; не е сключвано съглашение за унищожаване на съществуващия стадион; не е сключвано съглашение за главно обновяване; нито за реорганизация, главен или настоящ ремонт ", написа на 14 юни Радостин Василев в собствен отговор на въпрос от народния представител от Демократична България Петър Маринов. Спортният министър не дава и текста на съглашението макар експлицитното искане от страна на депутата то да му бъде обещано.

Това обаче не пречи след една седмица ЦСКА – София изненадващо да разгласи на конференция, че новият стадион в Борисовата градина ще коства 80-90 милиона лв., които са подсигурени т притежателите Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, а клубът не е привързан с тази инвестиция.

Имало контракт с страната за 30 години, само че не са посочени изискванията по него. Осигурена е и банка за заем, само че също не е оповестено коя е банката. Подчертава се, че клубът не е привързан с вложението, което опонира на уверенията на радостин Василев от началото на май, че “ЦСКА ще осъществя своя нов бизнес проект и ще има правото да построи своя стадион”.

Пак на 21 юни е разгласен прелиминарен график за реализацията на плана: „ На 1 юли стартират изследванията и подготовката на документите по строителството, а по предварителни планове разлушаването на остарелия стадион би трябвало да започва на 1 април 2023 година

Планира се строителството да тръгне през 2024 година и в случай че всичко е наред – от лятото на 2025 година ЦСКА – София би трябвало да играе на новия стадион.”

Източник: Новспорт
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР