Какво ще направите, ако единственият спортен общински терен в квартала

...
Коментари Харесай

Как се строи спортен комплекс на общински терен

Какво ще извършите, в случай че единственият състезателен общински терен в квартала ви се застрои? И въпреки това, какво ще извършите, в случай че имахте 9 дка земя против 2 хиляди лева месечен наем и опция да " подпомогнете спорта "? Противоречието сред тези две гледни точки докара до спорове и митинги на живущи в кв. " Бояна " тази седмица, които не разрешиха да стартира градежът на състезателен комплекс от състезателен клуб " Витоша Спорт 2015 " с шеф някогашния футболист на " Левски " Даниел Боримиров. Това обаче евентуално ще е до време - от правна позиция, мъчно би се спряло едно решение, което е взето от Столичния общински съвет, не е обжалвано в избрания период, а и при към този момент подписан контракт сред наемателя и общината.

На процедура, всичко е законно - има решение на общинския съвет, извършен конкурс за наемател на терена и след това изработен избор. Въпросът е по-скоро за какво и по какъв начин общината е решила да разреши сходна опция, представяйки я като развиване на спорта, а живущите явно не биха желали сходно нещо.

Съществува съмнителна неопределеност какво ще стане с терена, откакто изтекат тези 10 години, в които спортният клуб ще заплаща наем. От " Московска 33 " дадоха отговор сбито, че тогава " Столична община ще вземе решение за предписание с парцела ", само че това на процедура може да значи всичко. В същото време спортният комплекс, в който " Витоша спорт 2015 " влага 4 млн. лева, ще остане благосъстоятелност на клуба. По думите на Даниел Боримиров теренът пък ще си остане общински.

Проектът на спортния клуб планува три футболни стадиони с изкуствена трева и три тенис корта, пет съблекални за спортистите и бистро, детска площадка и детски ъгъл в самия състезателен комплекс. " За всички учебни заведения и детски градини достъпът ще е безвъзмезден, планувам и за живущите в " Бояна " през седмицата да има свободен достъп ", разяснява за " Капитал " Даниел Боримиров. Според него митингите са политически и е изненадващо по какъв начин " 100 индивида желаят да бутат решение на Столичния общински съвет ", откакто са минали периодите за обжалване. " Ако сме правова страна, законът е на моя страна. То другояче човек в такова време и пандемия да не влага в България ", съобщи той. По думите му преди теренът е бил отдаван безплатно чартърен на спортна база " Бояна ", само че тогава " никой не е протестирал и броил стотинки ".
Жители в кв. Бояна стачкуваха против плануваното застрояване на кварталното игрище " Кривуля " Фотограф: Юлия Лазарова Как се стигна дотук
Идеята за спортния комплекс хрумва на Боримиров още през 2015 година, когато записва спортния си клуб " Витоша спорт 2015 ". " После чаках да осъществявам този план ", изяснява той. Възможността се отваря, откакто общинският съвет приема през 2018 година лист на общинските спортни обекти и уреди, които е планувано да бъдат отдадени чартърен. Въпросният терен в " Бояна " е бил препоръчан от регион " Витоша ".

Общината е оповестила процедура за отдаването му чартърен, като се базира на член 50а от Закона за физическото образование и спорта. Според него такива парцели могат да се отдават чартърен единствено на юридически лица с нестопанска цел за " реализиране на общественополезна активност, чиято съществена активност подхожда на предназначението на парцела ", обясниха от общината за " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР