Какво се случва със Сейф ал Ислам? Въпросът буди безпокойство

...
Какво се случва със Сейф ал Ислам? Въпросът буди безпокойство
Коментари Харесай

Тайнствената съдба на Сейф ал Ислам Кадафи

Какво се случва със Сейф ал Ислам ? Въпросът буди безпокойствие в Зинтан, дребен град на прага на либийската пустиня, където синът на някогашния деспот Муамар Кадафи бе държан като пандизчия, откакто бе хванат в южната част на страната през ноември 2011 година

 
През юни 2017 година групировката, която го държеше, разгласи, че е пуснат на независимост, само че това по този начин и не бе доказано. Някои го считат даже за мъртъв, тъй като няма никакви сведения за ориста му в страна, където нормално тайните не се пазят доста добре.

Името му още веднъж влезе в новините, когато бяха повдигнати обвинявания против някогашния френски президент Никола Саркози за хипотетично либийско финансиране на предизборната му акция през 2007 година. През 2011 година Сейф ал Ислам съобщи в ефира на " Евронюз ": " Ние му финансирахме акцията ".

 
Четиридесет и пет годишният наследник на Кадафи не е виждан от юни 2014 година. По време на делото против него - което съгласно Организация на обединените нации и неправителствени организации е било претупано - той се яви посредством видеоконферентна връзка от Зинтан .
Where is Gadhafi’s son Seif al-Islam?
— Dhulgambari Murtada (@Sulubawa) През юли 2015 година той беше наказан задочно на гибел. Издирван е и от Международния углавен съд (МНС) в Хага по обвинявания в закононарушения против човечеството, осъществени по време на протеста през 2011 година, довел до рухването от власт и гибелта на татко му.

 
Макар и няколко либийски и дипломатически източници да твърдят, че Кадафи-син е още в Зинтан, на 170 км югозападно от Триполи, не се знае дали е още в пандиза . В този град, организиран на племенни начала, езиците не се развързват елементарно.

Разположен на стръмните скатове на планинския масив Джебел Нефуса , дълго маргинализираният бедуински град се трансформира. Насред осеяните с маслинови дръвчета полета се издигат съвременни здания, на метри от напълно елементарни къщи. Видимото успокоение на този 40-хиляден град - бастион на протеста против режима на Кадафи - контрастира с военната мощност, с която разполагат локалните групировки. Те са измежду най-могъщите в Либия .

" Затворник "
 
С глава, увита в черен тюрбан и потъмняло от пустинното слънце лице, Мохтар ал Ахзар, един от военачалниците в Зинтан, декларира изрично при първото споменаване на името Сейф ал Ислам Кадафи : " Да. Той (още) е пандизчия ".
Prisoner or free man? Mystery surrounds Kadhafi's son Seif Al-Islam
— NDTV (@ndtv) Малко по-късно обаче представителят на Военния съвет на града , който сплотява главните въоръжени групировки, към този момент не е толкоз безапелационен:
 
" Въпреки че към този момент не е пандизчия, той е търсен от МНС " и либийското правораздаване. " Няма къде да отиде ". Шабан ал Мархани , един от племенните вождове на града, също си мънка под носа и дава неразбираем отговор: " Сейф ал Ислам е тук (в Зинтан ) и е пандизчия, само че неговата орис не е в ръцете на Зинтан ".
 
" Във всеки случай Сейф ал Ислам в никакъв случай не е бил пандизчия в цялостния смисъл на думата. След задържането му той бе подложен под домакински арест, не в затвор ", сподели пред Агенция Франс Прес човек от службите за сигурност.
 
" Катибат Абу Бакр ас Седик ", въоръжената формация, която залови Сейф ал Ислам , отхвърли неколкократно да съобщи пленника си на управляващите в Триполи или на МНС . След това, за всеобща изненада, тя разгласи през юни 2017 година, че го е освободила. Това не бе взето на съществено, изключително откакто няколко месеца по-рано се появи същата информация.
Prisoner or free man? Mystery surrounds Qadhafi's son Seif. Seif al-Islam, whose name means " sword of Islam ", was captured by Libyan militia in 2011, days after Qadhafi was killed.
— *Dr Barkat SOOMRO* (@DrBarkatSoomro) " Катибат Абу Бакр ас Седик " съобщи, че ползва закон за амнистията, обнародван през 2015 година от Народното събрание в източната част на страната, само че съгласно адвокати той не може да се приложи в тази ситуация на Сейф ал Ислам .

" Беглец "
 
Депутатът Омар Гайс , който съставлява Зинтан в либийския парламент, споделя, че не е в положение да удостовери или да отхвърли информацията за освобождението му. " Сейф ал Ислам е считан за укриващ се нарушител. И в случай че бъде задържан, ще бъде още веднъж съден ", добави той и посочи, че " беглецът " е преследван от либийските управляващи за разнообразни действия.
 
Службата на основния прокурор в Триполи счита, че Сейф ал Ислам " не може да предстои на прошка ", поради закононарушенията, за които е приет за отговорен.
Seif al-Islam Qaddafi, the onetime heir apparent of Moammar Qaddafi, will run in the next presidential election and he will have a “big chance for victory ” according to Ayman bu Ras, spokesman of the Libya Popular Front.
— MURTALA
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР