Какво правиш, когато разполагаш с приблизително 7,3 млрд. тона петрол

...
Какво правиш, когато разполагаш с приблизително 7,3 млрд. тона петрол
Коментари Харесай

Русия започна един от най-големите петролни проекти в света

Какво правиш, когато разполагаш с почти 7,3 милиарда тона нефт и 55 трлн. кубически метра природен газ? Започваш да ги разработваш, изключително в случай че си Русия и енергийният бранш заема голям дял от стопанската система ти, написа.

Точно това се случва с плана "Восток " на брега на Карско море, който обгръща нефтогазовите залежи Ванкор и Паяка. Но освен евентуалният рандеман е великански - като цяло мащабите на начинанието са големи.

За начало, плануваният общ размер на инвестицията в границите на идващото десетилетие ще е 170 милиарда $. Част от тях идват от държавния бюджет, а друга ще бъдат вложени от сътрудниците на "Роснефть ", измежду които е BP, като двете компании ще създават находището Ермак покрай десния бряг на река Енисей.

За да се включат и други бизнеси в плана обаче, съветската страна вкара големи данъчни облекчения съответно за дейностите около Арктическия океан. Данните на KPMG демонстрират, че техният общ размер може да доближи 2,6 трлн. рубли или към 41 милиарда $ в границите на идващите три десетилетия.

Но финансите не са единствените огромни цифри. За да няколкото залежи ще са нужни общо 400 хиляди служащи, а за тяхното настаняване ще би трябвало да се построят 15 нови индустриални града.

За да се захранят с ток, ще са нужни нови централи с индустриална мощ от 2,5 хиляди GW и съвсем 4 хиляди километра електропроводи. Тъй като арктическият район е много далечен на процедура от всичко останало, ще би трябвало да се положат и към 800 км нови газопровода.

Тъй като доставките на нефт изискват танкери, а водите в тези райони замръзват през зимата, ще би трябвало да се произведат и специфични ледоразбивачни транспортни средства, първите от които са поръчани на новата корабостроителница "Звезда ", намираща се в Далечния изток.

За момента тя ще създаде 12 ледоразбивачни петролни супертанкера, съобщи Oilprice. Първият от тези неповторими кораби към този момент беше доставен през юни 2020 година

Предвид мащабите, не е изненадващо, че наскоро във видеоразговор основният изпълнителен шеф на "Роснефть " Игор Сечин сподели на Владимитир Путин: "С голямо наслаждение ви известявам за старта на практическата работа по плана. "

Прогнозата е първият нефт от него да бъде доставен през 2024 година, когато индустриалният потенциал ще е от 30 млн. тона петрол или 600 хиляди барела на ден. След първата фаза на работите, той би трябвало да нарасне до 50 млн. тона и до 100 млн. тона след втората.

Това прави пиково произвеждане от 2 млн. барела на ден, което значи, че Русия единствено от "Восток " ще вади повече нефт, в сравнение с през 2019 година са произвеждали страни като Норвегия (1,6 млн. барела дневно), Казахстан (1,59 млн.) и Катар (1,52 млн.) и съвсем колкото Мексико (2,1 млн.) и Венецуела (2,2 млн.).

"Затова смисъла на този план не може да бъде омаловажено ", написа Вадад Меликсетян за Oilprice. "Докато множеството интернационалните петролни компании се насочват към насърчаване на бранша на възобновима сила, Русия усилва още повече вложенията си в областта на изкопаемите горивна.

И до момента в който сигурно с времето търсенето за тях ще се намали, петролът и газта остават жизненоважни за световната стопанска система и ще бъдат такива през идващите десетилетия.

Поради тази причина, Москва и съветската петролна индустрия виждат задоволително аргументи, с цел да похарчат милиони в поддържането на високо ниво на произвеждане и през XXI в. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР