Какво прави един имот скъп? Размерът, локацията, архитектурата и строителството,

...
Какво прави един имот скъп? Размерът, локацията, архитектурата и строителството,
Коментари Харесай

Дом под пиксел звездите: как пазарът на виртуални имоти достигна 500 млн. долара

Какво прави един парцел безценен? Размерът, местоположението, архитектурата и строителството, качеството на направа, шумоизолацията, топлоизолацията - всичко от търсенето на пазара до плочките в банята играе роля в определянето на цената. Сега си представете, че можете да измененията архитектурата във всеки миг, местоположението няма значение, строителството и качеството са едни и същи, шумоизолация и топлоизолация няма, тъй като няма смисъл да има. Колко пари бихте платили за подобен парцел?

Отговорът за милиони интернет консуматори е " доста ". Или по-конкретно - десетки или стотици хиляди долари. През последната година за парцели в метавселената са платени над 500 млн. $, а упованията за тази са сумата да се удвои. Най-малките имоти в платформата Sandbox към този момент костват към 15 хиляди $ за еквивалента на 100 кв.м във виртуалния свят.

Някои назовават ентусиазма (или, казано на по-модерен език, " хайпа " ) по метавселeната полуда. Други я намират за идната еволюция на интернет - пазар, който може да доближи до 30 трлн. $ в рамките единствено на десетилетие. Миналата година Фейсбук се прекръсти на Meta точно поради непреклонната религия на Марк Зукърбърг, че общественият живот ще се трансферира съвсем изцяло онлайн. Логично, в случай че ще се живее в метавселената, не е неприятна концепция и да има къде да живееш - надлежно там има голям пазар за виртуални недвижими парцели.

Този пазар, от една страна, е елементарен и наподобява много на пазара в София да вземем за пример - има високо търсене, по-ниско предложение, цените порастват, някои са удовлетворени, други не. Тази позиция е залъгваща - става дума за един извънредно комплициран, новаторски и значително абсурден пазар, който обаче притегля от ден на ден хора не на последно място точно поради убедеността на хора като Марк Зукърбърг.
Реклама Къща от пиксели
За да бъде свестен пазарът на недвижими парцели, би трябвало първо да бъде обяснена метавселената. Тя, в резюме, не е едно нещо. Дори сега има десетки метавселени - обособени платформи на разнообразни компании, в които хора могат да ръководят собствен личен аватар и да живеят онлайн живот. Метавселената всекидневно се свързва с виртуална действителност, само че този детайл не е наложителен.

Някои от най-големите имена на дейни платформи включват Sandbox и Decentraland, а софтуерни колоси като Meta и Microsoft приготвят свои лични платформи. Те са и една от аргументите сега да се продават всевъзможни цифрови активи на относително високи цени - поради вярата, че когато огромните влязат на полето, тези цени ще станат още по-високи.

" Защо потребителите си купуват недвижими парцели в цифровия свят и какво получават в действителност? Идеята е, че също както в същинския свят, недвижимите парцели в цифровия свят са лимитирано количество. Има стеснен брой имоти, които могат да бъдат купени, надлежно потребителите купуват недвижимо имущество, което ще бъде с покачваща се стойност, също като в същинския свят. Почитателите на метавселената чакат да могат да монетизират даден актив, чиято стойност ще се подвига с все по-голямата интензивност в платформите, като го продадат на някой различен ", споделя пред " Капитал " Николас Самиос, ръководещ сътрудник в компанията PropTech1.

Това е и огромният проблем на пазара на съвсем всичко в метавселената (или метавселените) - активите там се правят оценка на напълно спекулативна основа. Пазарът на недвижими парцели е може би най-хубавият образец за това. Един консуматор в Sandbox да вземем за пример заплати през 2021 година сумата 450 хиляди $, с цел да бъде комшия на рапъра Снууп Дог. Освен всичко друго потребителят залага и на това, че Снууп Дог няма да спре да влиза в платформата в близкото бъдеще.
Реклама Имоти до безкрая
В същинския живот парцелите вземат решение действителен проблем и покриват някои от най-базовите потребности на човек - заслон и място за отмора, от каквито в метавселената няма потребност. Ако в света на Sandbox завали, не ви е необходим покрив, а в случай че се уморите, можете просто да излезете от виртуалната среда. Оскъдността също е подправена - поради че всеки ден се появяват нови и нови платформи в метавселената, пазарът на недвижими парцели във виртуалния свят в действителност е безграничен. След две години може да няма задоволително място в Decentraland, само че ще има премного място другаде.

Тази логичност може да срине пазара много по-бързо, в сравнение с той се заражда. Ако си купите апартамент в София и не живеете в него, евентуално най-малко ще го давате чартърен, само че е малко евентуално той да стои изцяло празен в очакване цената му да се вдигне. В метавселената обаче стопанската система се гради напълно на упования. Съответно, в случай че в един миг цените паднат даже малко - а това е изцяло вероятен сюжет, поради че липсват индустриални разноски и опциите за предложение се дефинират от компютърен код - всички играчи може да решат да излязат от пазара. Разбира се, сходно развиване няма да срине цялата метавселена, само че би сложило под сериозен въпрос смисъла от съществуването на пазар на парцели във виртуална среда.

Въпреки това стотиците милиони долари, които се наливат в платформите, не идват единствено от дребни вложители, които мечтаят за нов дом под пиксел звездите, само че и от големи институции. Николас Самиос и Цвете Дончева от PropTech1 споделят, че скокът в интензивността на пазара през последните месеци се дължи на " влизането на огромни играчи като банките HSBC и JPMorgan Chase, които направиха първите си вложения в полето - партньорства със надлежно Sandbox и Decentraland ".

Подобни вложения са смели и се водят от същото, което накара и световния рисков капитал да порасне неколкократно през последните две десетилетия - страха от изпускане на идващия iPhone, Фейсбук, Amazon или биткойн, т.е. най-успешните софтуерни изобретения и нововъведения през новото хилядолетие. С други думи, институционалните вложители залагат на визията на хора като Зукърбърг не толкоз тъй като са изцяло уверени, че до няколко години животът ще се придвижи напълно онлайн и всички ще заживеят с очила за виртуална действителност, а тъй като не желаят да рискуват пропускането на идната софтуерна гражданска война. Загубата на няколко милиона може да бъде претърпяна по-лесно, в сравнение с изпускането на няколко милиарда.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Ритейл 1 Градове 2 КапиталНО 3 Политика 1 Политика 2 КапиталНО Реклама
Инвестирането на тези пари може да се окаже безпричинно. Общото сред всички софтуерни революции през последните десетилетия е, че са непредвидени. За разлика от тези явления, подбудени от непринудено приемане на нова технология, налагането на метавселената наподобява като дирижиран сюжет, разследване от свръхконцентрацията на капитали и мощ в няколко софтуерни компании. В този съответен случай Meta се пробва да насочи развиването на интернет към виртуалния живот и залага, че това ще се случи в границите на няколко години.

Самиос обръща внимание на този аспект и предизвестява клиентите си за опцията визията на Зукърбърг и останалите, залагащи на метавселената, да се провали.

" Важно е да посочим приликите сред метавселената и видеоигрите, които идват с стеснен цикъл на живот. В света, в който живеем, продължителността на вниманието постоянно е доста къса и хората бързо скачат на идващото " огромно нещо ", както проличава и от бързия спад на пазарната оценка на Meta с 230 милиарда $. Ние предизвестяваме потребителите да бъдат деликатни при пазаруването на цифров неподвижен парцел и да си припомнят, че неговата оценка е спекулативна. И преди сме казвали, че изкуствената оскъдица не може да се съпоставя със цената на физическата земя и парцели ", споделя той.
Да си купиш света - и в частност ЦУМИзвън метавселената съществуват и други пазари на виртуални парцели. Платформата Earth2 да вземем за пример разрешава да си купите целия свят квадрат по квадрат. Сателитна фотография на цялото земно кълбо е разграничена на милиони дребни квадратчета, които могат да бъдат купени от консуматори от всяка страна. Така да вземем за пример потребителят LordKIKO, българин, е купил басейна на Ахмед Доган в Росенец, само че не и самия дворец на почетния водач на Движение за права и свободи, който е благосъстоятелност на американския консуматор Palmer1776. ЦУМ принадлежи на южнокорейци, а от историческия център на София само царският замък и храм-паметникът " Александър Невски " са български. Тази платформа разчита напълно на нечиста сделка, само че за някои консуматори е изключително печеливша - Chris1302, гордият притежател на НДК, базата на " Дънди прешъс " в Кърджали и част от Несебър наред с други екзотични имоти в Аржентина, Конго, Русия, Египет, Индонезия и други, е направил 1279% облага от покупките си. Според профила му всички квадратчета на картата, които има, имат стойност над 73 хиляди $ - и поради възходящата известност на Earth2 няма подозрение, че има кой да заплати тази сума с вярата, че след време ще продаде за по-висока. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама class= " row " > Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР