Какво облекчение - антикорупционната комисия не откри корупционни действия в

...
Какво облекчение - антикорупционната комисия не откри корупционни действия в
Коментари Харесай

Защо му трябваше на Борисов да си къса ризата

Какво облекчение - антикорупционната комисия не откри корупционни дейности в покупко-продажбите с евтините жилища на министри и депутати. За личните си шефове КПКОНПИ си замълча, тъй като е неловко някак самичък да си разследваш недекларираните тераси. Затова пък Столичната община побърза да опрости на ръководителя на комисията противозаконните сауна и барбекю. Ден по-рано и от фонд " Земеделие " пристигна радостна вест - не можели да глобяват роднините на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, усвоили европейски пари за къщи за посетители, в които не бил стъпвал крайник на екскурзиант, тъй като изминал някакъв период.

Спокойно, приятели, не сме и очаквали друго

Време е и тази тематика да заглъхне, както отмина без последици абсурдът с първия началник на комисията - оня с тефтерчето, поради което напусна юридическото острие на ГЕРБ Искра Фидосова, а тефтерчето беше покрито. Време е да забравим, както забравихме изтеглянето на митничарите от фабриката на Мишо Бирата по заповед на премиера Бойко Борисов. Защо да не преглътнем и този скандал, както преживяхме абсурда с подслушаните диалози от Банкя, от които разбрахме по какъв начин правосъдната власт се регистрира на ГЕРБ, а градски прокурор на София свидетелства, че министър председателят си е избрал основния прокурор. Нещо да ни стана?

Всичко е добре, щом свършва добре за ГЕРБ, единствено че неприятното възприятие остана. Защо му трябваше на Борисов да си къса ризата около абсурда пред изборите? Да издава четата? Да я слага под подозрение?

За да не загуби изборите. Само и единствено да успокои пристрастеностите, той посипа гавата си с пепел вместо новодомците. Увери от телевизионния екран, че всички членове на ГЕРБ, които са направили нарушавания с пазаруването на жилища на цени под пазарните и със строителството на персонални къщи за посетители с евросредства, ще си понесат отговорността. И ги уволни до един. Без Вежди Рашидов. " Всеки, попаднал в такава обстановка, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е разрешено, ще си понесе най-тежкото наказване и отговорност ", закани се Борисов и добави, че " подаването на оставка е половината от работата ".

Оставка след оставка

И последва проливен дъжд от оставки. " Яд ме е, позор ме е. Грешката е моя, тъй като аз нито един път не отидох на посетители на нито един мой министър, кмет, регионален шеф. Ако бях отишъл да видя, несъмнено щях да взема доста по-рано ограничения ", самобичува се Борисов. Да види какво? Незаконните им разкош жилища. Китните вили, финансирани от еврофондовете, за персонална приложимост. Ами най-малко финансовия си министър да беше посетил - дето преди няколко години нямаше пари да си устоя децата с държавна заплата, а от този момент живее гратис в жилището на кръстника си. Можеше да го попита по какъв начин става номерът, стигат ли му към този момент средствата. А сякаш му идваше да вземе чук и да чупи - ефектно зрелище пред гласоподавателите.

" Ще бъде направено всичко, с цел да се възцари справедливостта и да се върнат парите ", заявява Борисов. И още: " Много ми е тъжно и гадно. Дори единствено нарушаване да има, не закононарушение, даже единствено нарушаване да има, доста деликатно ще проследя тези покупко-продажби. Това мога да ви уверя, тъй като решенията в тази ситуация са доста тежки. Въпросът е ГЕРБ прави ли по този начин? И това е тежкият въпрос за мен. То е честен въпрос. При състояние, че имаш в по-хубавата част на квартала два жилището, за които си ял пердах и си ги потвърдил, предходна е инспекцията в мандата на Българска социалистическа партия, кое наложи да го създадем тъкмо в този момент? "

Какво схванаха гласоподавателите от този монолог на разкаянието? Че Цветанов и останалите са поставили катран в кацата с меда. Че са създали нещо неправилно. Че ще бъдат осъдени безкомпромисно. Само за недекларирания " зайчарник " в Банкя тематиката беше заметена - ръководещите, отпред с премиера, очевидно считат, че им се поставя да минават фино.

Масов спорт

Не стигат хората във властта, оказа се, че и претендентите за нея са се оплели в странни имотни покупко-продажби. " От 6-7 претенденти за министри или зам.-министри сега, в който се спра на някого, на другия ден той идва и споделя – знаеш ли, майка ми, или татко ми, или кака ми е направила една договорка. Дали това няма да се раздуха на следващия ден по оня метод. И отхвърля да поеме поста ", тюхкаше се министър председателят. Дългата пейка на ГЕРБ окъся поради жилища, тераси и къщи за посетители.

Борисов обаче беше праволинеен: " Не разреших на Цачева да се върне в Народното събрание. За изявлението на Цветанов в предаването " Панорама ", аз му споделих: може да го накаже Господ, хората и аз. " После не му разреши дори като помощник да остане в Народното събрание, тъй като оставял усещането, че изчистването на ГЕРБ е " пунта мара ".

Самите уволнени не пропуснаха да си признаят, че абсурдът хвърля леке освен върху тях, само че и върху държавното управление. " От ГЕРБ всички забъркани подадоха от всякъде оставки ", регистрира предизборно водачът.

Замесени в какво?

Даже той не е допускал към този миг, че на всички ще им се размине. Даже той. Надявал се е, само че очевидно не е бил сигурен. Антикорупционната комисия е ясна - тя за безплатния апартамент на финансовия министър не откри проблем, та какво остава за жилища, които въпреки всичко са платени, въпреки и след симулативни покупко-продажби. Остава да чакаме данъчните и Министерство на вътрешните работи, които още ревизират нещо по тематиката по заповед на прокуратурата. Само занаятчия фантазьор и социалистически утопист би седнал да се надява, че от този шубрак ще излезе заек. Все отново нечовешко и алогично е, когато изпълнителната власт се ревизира сама, да вземе и да се уличи в нещо. Камо ли пък в сегашната обстановка, в която трите управляващи се координират от общ диспечерски център. Какъв съвместен надзор, какво взаимно въздържане...

Ситуацията е пример за следствията от търговията с въздействие във властта. Лидерът е изхвърлил отговорните и се е заканил за още санкции, а проверяващите органи ги изпират, тъй като единствено това могат, по тази причина са основани. Обаче лекетата някак си остават.

Гражданите не чуха отговор на най-важните въпроси - по какъв начин съответно е злоупотребявано с властта и от кое място са парите за скъпите жилища, купени на занижени цени. Каква е цената на неплатените налози, за какво не са събирани доказателства за противозаконни приходи, за какво няма последици за заявените погрешни условия, какви подкупи са давани и какъв напън е оказван за персонално облагодетелстване? Но се досещат. Само че какво от това?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР