Какво ново за светаДоналд Тръмп хвана юздите на американската политика

...
Какво ново за светаДоналд Тръмп хвана юздите на американската политика
Коментари Харесай

Две години Тръмп. Е, и?

Какво ново за света


Доналд Тръмп хвана юздите на американската политика преди две години. За това време той се трансформира в събитие, което разедини американското общество – по този начин, както беше преди половин век – в ерата „ Никсън “ и през войната във Виетнам.

Тръмп взриви консервативната партия от вътрешната страна, като в същото време илюстрира световно една наклонност към завъщането на понятието „ нация “. Както и на популизма като политическа тактика – в потребните и нездравословните му форми.

Оценката дали даден политик е сполучлив или не зависи от етико-политико-икономическия светоглед на „ оценяващия “. Затова и разказите за стореното от Тръмп са доста. Наричат го от избавител до разбойник, от самоуверен водач – до прислужник на Путин.

Какво обаче фактически направи Доналад Тръмп, откогато беше определен за президент на Съединени американски щати?

Той понижи исторически ниско налозите – освен за фирмите, само че и за междинния поданик. Заложи повече запас за частно ползване, за частни вложения, ерго – за стопански напредък. И този напредък не закъсня – американската стопанска система, все пак, стои постоянна и напредва повече от добре. Да, тя евентуално ще пострада занапред от повдигането на лихвите и гърмежа на балоните на евтиния заем в разнообразни браншове в стопанската система, както и при разнообразни финансови активи, като акции и облигации, да вземем за пример. Но тази бомба бе заложена към този момент десетилетие преди Доналд Тръмп, а смелостта му – да смъкне налозите – изисква възторженостти. „ Богатите “ акционери не мога да изядат и изпият повече от всеки естествен човек – с тези пари те ще влагат. Ако някой фактически ги е „ угоил “ – това е ФЕД, напечатал 3.5 трилиона $ след рецесията, подхранвайки финансовия разгул на Уолстрийт. Не Тръмп. Той не е правил „ данъчни дарове “ никому, просто тъй като парите са на тези, които основават стойност изначално. Не на държавното управление.

Тръмп върна интернационалната търговията на здрава основа – двустранната. Каза „ не “ на непрозрачността и извади Съединените американски щати от куп междуправителствени протекционистки организации, работещи в интерес на избрани експортьори с лобита в националните държавни управления, участващи нахално в схемата.

Спази и още едно заричане. След повече от трилион и половина $, изхарчени в Афганистан и хиляди избити американски бойци, стартира евакуиране на Съединени американски щати от страната, в това число на голословното след краха на ИДИЛ наличие без покана в Сирия.

Изненада за „ ястребите “


Междувременно спря кранчето на ислямки групировки, настоящи на терен против Башар ал-Асад. Да, това изненада неприятно „ ястребите “ в екипа му – някои подадоха оставка, други го нападнаха с всички мощ за еманципацията му от военнолюбивия курс. Но и Доналд Тръмп, както Кенеди преди време, избра разговора и насочването на парите на американските данъкоплатци към изгоди и съзидание, а не към бомби и гибел. Всъщност американският президент сякаш ясно осъзнава, че от война изгода има главно военнопромишленият комплекс зад океана, само че не и американците като нация. Нито светът като цяло.

Стената


Президентът Тръмп пожела да строи стена – стена, обещана на изборите. Такава, която да пази американските граници от незаконни пришълци. Защото всеки влизащ в къщата ни без разрешение е „ пришелец “. И той съблюдава обещанието си, понасяйки удари от всеки набор на политическото поле.

Тръмп Върна Северна Корея на масата на договарянията. Да, заплашваше я с „ изпепеляване “. Но в последна сметка методът му съумя и вместо нуклеарна война, през днешния ден на Корейския полуостров има разведряване.

Но най-важното, сякаш е, че предизвика демократичното статукво и политическата уместност, които през днешния ден разяждат плътта на американската общност като смъртоносна проказа.

Къде сбърка той? Може би в това, че послуша „ съветниците си “ – стопански и военни. Особено първоначално.

Предизвика комерсиална война с Китай, като послуша лагера на протекциониста Питър Наваро в екипа си. Вместо да употребяват евтини китайски артикули, американците към този момент ще заплащат за тях по-скъпо. Сега вносните междинни артикули, обложени с тежки мита, като стомана и алуминий, поставят кол в колелото на американската промишленост. Контраотговорите с мита за американски износни артикули по света – занапред ще резонират с тежки последици освен за Съединени американски щати, само че и за световната търговия. И то на прага на нова международна криза.

Тръмп наруши нуклеарното съглашение на Запада с Иран, поставяйки под подозрение американската дума и договорите, и наливайки вода в мелницата на реакционните антизападни сили в Техеран. Ястребовите фигури като Болтън, Матис и ко, от своя страна, имаха мощен час. Нещо повече, с този ход Трмъп де факто сложи на колене европейските си „ сътрудници “, които виждаха в това партньорство с Иран инструмент за надзор и опция за инвестииции на европейските концерни в близкоизточната страна. Всъщност европейските водачи се оказаха унижени и „ изоставени “ от огромния батко зад океана.

Санкциите против Москва


Колкото до прословутата „ съветска “ връзка – тази димка на демократите беше със слаб дим. Съединени американски щати напусна Договора за ликвидирането на нуклеарните сили, което слага в отбранителна позиция руснаците. Санкциите против Москва не престават и се множат, като въпреки всичко разговор на най-високо равнище има. За което в нуклеарния свят, в който живеем, би трябвало единствено и само да се радваме.

Партньорството със Саудитска Арабия на фона на филантропичната рецесия в Йемен, саудитския генезис на огромна част от терористите на паметния 11 септември и зверското ликвидиране на журналиста Кашоги хвърли тиня върху имиджа на американския президент, упрекнат в двоен критерий – и то с очевидно съображение.

Накратко


Какво положително стори Тръмп? Изтегли се от Сирия и Афганистан. Намали налози рекордно в американската история. Удари и разтресе либерално-демократичната политическа уместност, която разяде американската социална тъкан до степен, че Съединени американски щати не са били по-разделени в никакъв случай от Никъсн и Виетнам насам. Докара Северна Корея на масата на договарянията.

Върна главния принцип на интернационалната търговия – двустранните съглашения, вместо непрозрачните междуправителствени огранизации, защитаващи ползите единствено на избрани експортьори.

А какво е неприятното? Сделката с Иран. Протекционизма.

За тези две години Доналд Тръмп бе непредвидим, твърдоглав и непредсказуем, даже нахален, което за доста страни по света е, меко казано, стряскащо.

От друга страна, дали в действителност посредством тази тактичност, той не преследва точно своята дълготрайна тактика. Тази, поради която победи в демократичните избори в Съединени американски щати – за злощастие на извънредно неподготвените и неусещащи пулса на публичните настроения съперници. И от ляво, и от дясно…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР