Какво наложи промяната в ръководството на Градус АД и какви

...
Какво наложи промяната в ръководството на Градус АД и какви
Коментари Харесай

Tоп приоритет за нас е да превърнем "Градус" в публична компания за пример

Какво наложи смяната в управлението на " Градус " АД и какви очаквате да са резултатите от това?
- " Градус " е бизнес начинание, почнало от нула преди повече от тридесет години. В момента " Градус " АД е обществена компания, с над 1000 души личен състав, водач в Европа по произвеждане на разплодни яйца и най-големият производител в България на птиче месо. През 2018 година компанията направи първично обществено предложение на БФБ, което по това време беше второто най-голямо в историята на финансовия пазар и най-голямото за последните 10 години. С мащаба и обществения статут назрява нуждата от прекосяване към професионален мениджмънт, който да продължи постигнатото, обхващайки всички аспекти на дейностите, в които групата оперира. С професионалния опит на Ангел Ангелов в ръководството на интернационална компания в областта на опазването на здравето и Бистра Коцева, име с безупречна известност във финансовия бранш в България, ще надградим постигнатото досега от създателите на компанията.
Планирате ли смяна в мениджмънта и на дъщерните ви сдружения?
- Плановете на новия съвет на шефовете (СД) са да приложи измененията по отношение на професионален мениджмънт и на оперативно равнище. " Градус " АД оперира в доста сегменти и това поражда нуждата от създаване на професионална корпоративна конструкция с ясни отговорности и цели. Поради тези аргументи планираме още на първия съвет на шефовете да приемем промени в част от дъщерните сдружения.

В " Лора-2004 " ЕООД и " Голд Фарм " ЕООД, които оперират в подсегмент " угояване на бройлери ", планираме да бъдат определени като изпълнителни шефове Красимира Киркова и Радка Пенева и надлежно Стойка Денчева и Радка Пенева. Г-жа Киркова е дълготраен основен счетоводител на огромна част от дъщерните сдружения на " Градус " АД. Г-жа Денчева е в компанията от основаването на " Градус " преди повече от 30 години. И двете имат взор върху всички процеси в групата и са едни от хората с максимален принос за нейното развиване дотук. Радка Пенева се причисли към нас през 2019 година Има скъп опит в областта на финансите и счетоводството, понастоящем е началник на финансовия отдел на групата.

В " Градус-1 " ЕООД - сдружението, създаващо крайния артикул на групата в сегмент " месо и месни артикули ", планираме избирането на Мартин Димитров, CFA, като втори изпълнителен шеф. Г-н Димитров се причисли към нас преди по-малко от година. Има безукорен имидж във финансовия бранш и неговият опит в корпоративните финанси и планово обмисляне и бюджетиране ще способства за в допълнение възстановяване на финансовите резултати на сдружението. Ние считаме, че " Градус-1 " ЕООД има максимален капацитет за по-бърз напредък в продажбите и облагите за групата, който ще бъде подсилен и от планувани обилни стратегически вложения.
Реклама Разкажете малко повече за така наречен Advisory Board (консултативния борд) към управителния съвет. Какви са неговите функционалност и цели при взимане на решения в групата на " Градус ", кои ще са неговите членове?
- Планираме да бъде основан мениджърски ръб като част от корпоративната конструкция на ръководство на групата. Той ще бъде формиран от пет членове, които ще влязат в ръководството на дъщерните сдружения. Освен госпожа Денчева, госпожа Киркова, госпожа Пенева и господин Димитров, които загатнах, в него ще влезе и господин Дюлгяров. Той е дълготраен наш чиновник, познава ясно всички процеси в групата и сега дава отговор за производството на фуражите. Мениджърският съвет ще се ангажира директно с оперативното и финансовото управление на дъщерните сдружения, ще има права да получава цялостна финансова и оперативна информация от сдруженията в Групата и ще поучава СД за взимане на стратегически решения за групата. СД ще бъде задължен да преглежда и гласоподава всички решения и оферти на мениджърския съвет.
Какви са първите задания на новия УС, Advisory Board и задачите, които си поставяте?
- Главните цели на новия мениджмънт са възстановяване на резултатите на групата и нарастване цената за вложителите ни. Това ще бъде реализирано със обилни промени в метода на ръководство на компанията, надграждащи постигнатото досега, съществени вложения в сегментите, в които оперираме, и слагането на високи цели, които би трябвало да гоним непременно. Топ приоритет за нас ще бъде да превърнем " Градус " в обществена компания за образец, като използван практики на бистрота, постоянна връзка с вложителите и други.
Планирате ли преструктуриране на групата за усъвършенстване, по-голяма успеваемост и възстановяване на финансовите й резултати?
- В " Градус " АД има осем дъщерни сдружения. Сходни действия се реализират в разнообразни компании от групата. Плановете ни са да създадем преструктурирания, които да доведат до сегментно систематизиране на дейностите на равнище компании. Тази цел ще бъде осъществена посредством вливания на компании в други такива от групата. Това е дълъг и тежък развой, само че изгодите от това са доста. Първо, това ще докара до по-ефективно ръководство на процесите, по-точна оценка на висшия мениджмънт по отношение на представянето на групата за дейностите, в които оперираме. Отчетността също ще бъде улеснена и канализирана доста, тъй като броят дъщерни сдружения ще бъде понижен. Съответно, професионалният мениджмънт, който ще влезе в ръководството на фирмите от групата, ще има ясни цели и оценка за постигнатото, без да се основават спорове на ползи. Друга съществена изгода е, че нашите акционери ще получават още по-навременна, точна и ясна информация за оперативното показване на групата по сегменти. И най-важното - ние имаме вяра, че това ще докара до доста възстановяване на финансовите резултати на групово равнище.
Имате поредна дивидентна политика, само че планирате ли и други способи за заплащане на акционерите, връщане на пари към тях и поддръжка в цената на акциите - като процедури по назад изкупуване?
- От листването му на Българска фондова борса " Градус " АД е изплатило над 64 милиона лв. като дивиденти към своите акционери. Ние бяхме от първите компании на БФБ, които се възползваха от опцията да изплащаме шестмесечни дивиденти и сме го правили през всичките тези години. За първи път тази година не разпределихме подобен. Не че нямахме опция, само че отложихме този дял заради няколко аргументи. Войната в Украйна води до огромна неустановеност и сметнахме, че е рационално този дял да бъде разпределен дружно с годишния на постоянното заседание следващата година. Инфлацията, която провокира войната в цените на суровините, докара до нуждата на голям запас от наша страна за закупуване на съставените елементи за фуражите като пшеница, царевица, шрот и други. Стойността на суровините, които закупихме тази година, е доста по-висока спрямо предходната. Политиката на " Градус " постоянно е била да оперираме предпочитано със забележителен дял лични средства. Дългът ни сега е незначителен. Поради това считаме, че групата влиза доста готова в несигурността на икономическата среда, която към този момент всички усещаме.
Реклама
Вече предприехме някои бързи и навременни ограничения, с които оптимизирахме процеси и действия в групата и запазихме положителните си финансови резултати дотук през 2022 година Това разреши да разпределим дивиденти от дъщерните сдружения към компанията майка, които като сума са в размер, сходен на този от предишни години. Имаме желание да запазим дивидентната си политика.

Относно поддръжката в цената на акциите - нашите акционери към този момент гласоподаваха противоположното изкупуване през 2020 година Още на първото съвещание на новия СД планираме да вземем решение за активирането му. Ниският дълг на компанията разрешава при нужда да отделим забележителен запас за тази цел. Вярваме, че компанията има голям капацитет и считаме, че акцията ни е доста подценена. Поради тези аргументи имаме желание да изкупим акции от пазара, като част от тях ще бъдат употребявани за стимулиране на висшия и междинния мениджмънт на групата. Тази процедура се е потвърдила в международния корпоративен свят и изгодите при фирмите, които я ползват, са безспорни. Служителите стават съпричастни към представянето на компанията и това води до още по-добро корпоративно ръководство и резултати.
Планирате ли и ограничения за повишение на ликвидността на " Градус " на борсата посредством избор на маркет мейкър?
- Ликвидността на българския фондов пазар е проблем, който стартира от финансовата рецесия през 2008 година Много непознати вложители напуснаха финансовия ни пазар, компании изкупиха акциите си, огромна част се делистнаха. Институционални вложители изкупиха обилни дялове от фирмите на Българска фондова борса. Всичко това докара до ниска ликвидност на фондовия ни пазар. " Градус " АД не е изключение и ликвидността на акцията ни на борсата не е добра. Всичко това лимитира капиталовия капацитет. Водили сме диалози и с непознати вложители, само че ликвидността за тях в действителност е проблем. Възможно решение за отстраняването му е избирането на маркет мейкър. Именно това ще е една от плануваните стъпки на новия СД в поддръжка на ликвидността. Друга премисляна стъпка е да се направи двойно листване на сдружението на интернационална фондова борса. Това е по-дълъг развой и като разновидности за нас биха били тържищата във Варшава и/или Франкфурт.
Свързани публикации Братята - създатели на " Градус ", се отдръпват от управлението 1 ноември 2022, 14:03 " Градус ": Сделката ни с Илчовски от 2017 година не беше кух оборот, а знак за преданост 13 май 2021, 15:03 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР