Какво е общото между Раул Кастро, Джоко Росич, Леонид Брежнев,

...
Какво е общото между Раул Кастро, Джоко Росич, Леонид Брежнев,
Коментари Харесай

Талантливият майстор, подарил смъртоносно оръжие на Кастро, Брежнев и Путин

Какво е общото сред Раул Кастро, Джоко Росич, Леонид Брежнев, филмът "Време Разделно ", Манфред Вьорнер, Владимир Путин и още куп известни имена? Всички те имат дарове, направени персонално от 72-годишния занаятчия на ножове Кирил Коликов, оповестява bTV.

„ Хората режат най-дълбоко. Значи, една приказка казана не както би трябвало или злонамерена, а с ножа ще се порежеш, ще остане белег, само че ще зарасне”, изясни Кирил, занаятчия на ножове.



Запален от дете, към този момент 42 години, пловдивският занаятчия на хладни оръжия, създава неповторими по рода си български ножове. Много от институциите в България, разчитат на Кирил Коликов да измайстори подаръците за задграничните посетители, а даже бойните кортици на Българската войска, са негово дело.

„ Почнах да чиракувам при известния занаятчия доайен Димитър Иванов Димитров, който е най-хубавият занаятчия, беше, в България и най-хубавият човек.И като момче от дребен постоянно съм се занимавал с ножове, пушки, пищови и не преставам и до ден днешен”, изясни майсторът.



В началото даже брачната половинка на бай Киро, както държи да го назоваваме, не има вяра, че той ще може да устоя семейство с направа на ножове, само че оттогава до през днешния ден изминават десетилетия, а единствено изложбите са стотици.

„ Аз самият към този момент съм взел участие, към този момент не знам, само че в над 120 в България и може би към 50 в чужбина. Отделно съм имал и независими изложения, тука в България”, споделя Кирил.

Майсторът споделя с носталгия за огромния си другар Джоко Росич, с който дълги години са фамилни другари, подаръците от който към момента стоят в дома на Кирил Коликов.

„ Българин с доста, доста, доста огромно сърце. И когато на първата ми галерия, тъй като той ми изнасяше тогава креативния портрет, като заприказва, в залата в Етнографския музей, муха да бръмне ще се чуваше”, спомня си Кирил.

Историите с неговите дарове са безчет, тъй като споделя, че към този момент е направил толкоз ножове, че може да ги подреди от Пловдив до София и назад.



„ Първата ми по-голяма изява, към този момент се познавах с починалия Добри Джуров, министърът на защитата и когато заминаваше за Куба взима първия ми нож, тъй като два пъти съм правил, за Раул Кастро. Раул Кастро го е гледал към 15-20 минути и хубавото е, че тези неща се пазят сега в тяхната държавна приемна” изясни майсторът.

Бай Киро все по-трудно може да изброи имената на всички известни персони, за които е работил.

По последователност – на Леонид Брежнев помня, че 79-та година, ятаган му върших на Леонид Брежнев, на Тодор Живков меч съм правил, неколкократно го даваха, когато му даваха неговите неща. На Манфред Вьорнер персонално съм му го връчвал. Един извънредно първокласен човек, Бог да го елементарни.. и към този момент на бат Джоко Росич, за кино лентата "Време разделно ", за "Мера съгласно мера ", за "Крал Джон " постановката съм правил”, споделя майсотрът на ножове.

Израелските секрети служби МОСАД, британските Ми-6 са също негови клиенти, само че забавна е историята на подаръка за севернокорейския държавен глава.

„ На Ким Ир Сен беше кама с – в кавички – скъпоценни камъни – стъкълца най-различни, даже една от дамите, идваха няколко души да го поръчват, броиха най-после камъните дали съм ги поставил всичките като бройка”, спомня си Кирил.

Преди съвсем 20 години Българската войска създава униформи и аксесоари за редиците и Кирил Коликов е определен да взе участие в създаването на бойните кортици.

„ Близо две години и половина го разработвахме с починалия Христо Дерменджиев, хералдика и офицер от запаса полк. Д-р Тодор Предов и успяхме най-сетне да ни го одобрят и патентоват”, изясни Кирил.

След всичките тези години към момента изпитва боязън, до момента в който създава всеки едни нож и не сяда да работи, в случай че настроението му не е положително.

„ Интересното е, най-малко при мен особено, че когато създавам - мисля си за този човек и когато мислиш позитивно, аурата ти е позитивна, нещата стават доста добре”, споделя майсорът.

А направата на уникат е дълъг развой:

„ Един нож, съгласно модела, се прави за един ден и 42 години. И го споделям за какво? Защото този нож изначало го върших за една седмица, а в този момент за един ден, откакто имам 42 години”, разкрива тайната на триумфа си Кирил.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР