Какво е общото между Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри

...
Какво е общото между Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри
Коментари Харесай

Откъс от "Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2"

Какво е общото сред Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри Хепбърн, Мата Хари и всяко момиче по света? Че имат правото да бъдат всичко, което си изискат.

" Истории за лека нощ за девойки бунтарки 2 " – продължението на бестселъра на New York Times от Елена Фавили и Франческа Кавало – е на българския пазар с нови 100 истории, които към този момент въодушевиха девойките по целия свят да мечтаят повече, да се стремят все по-нагоре и да се борят с все мощ.

Втората част от книгата включва разкази, събрани от целия свят – за напълно женския отряд против бракониери в Южна Африка, за азиатско-американската пожарникарка, за ирландката, която си построила аероплан и летяла с него – и демонстрира, че няма нищо невероятно.

Всичко, което кралици и активистки, астронавтки и изобретателки, фотографки и писателки, спортистки и музикантки имат да кажат, е доста простичко, само че е нещо, което постоянно забравяме и имаме потребност да си припомняме:

" Мили девойки бунтарки, не забравяйте:
ВИЕ сте обещанието,
Вие сте силата,
Не отстъпвайте и всички ще се движим напред. "

Защото единствено най-смелите могат да трансформират света.

" Детски Дневник " показва фрагмент от " Истории за лека нощ за девойки бунтарки 2 " от Елена Фавили и Франческа Кавало, възложен от издателство " Сиела ":

Вивиан Майер
фотографка


 Издателство
Издателство " Сиела "
Имало в миналото една бавачка, която скрито била и фотографка. Тя се раз­хождала по улиците на Чикаго с децата, за които се грижела, и снимала непознати, залисани в всекидневието си. Казвала се Вивиан и не показвала фотосите си на никого.

Четиресет години Вивиан живяла със фамилиите, за които работела. Не обичала да приказва и желала ключалки за стаята си, като забранявала някой да влиза в нея. Била толкоз потайна, че когато носела филмовите си ленти да се проявят, в никакъв случай не давала същинското си име. През живо­та си направила повече от 100 хиляди фотоси, само че никой не знаел, че тя е фотограф.

Вивиан съхранявала всичките си негативи и отпечатани фотоси в нает дребен склад. Две години преди да почине, не съумяла да заплати наема и всичко вътре щяло да бъде разпродадено. На търга всичките ù произведения били изку­пени от трима колекционери на фотоси. Нямали визия, че са разкрили такава съкровищница.

Въпреки че не се била обучавала за фотограф, Вивиан била уловила улич­ния живот на следвоенна Америка с искреността и силата на занаятчия – хората ядели понички, пазарували хранителни артикули, ходели в музеи, арес­тували ги, целували се, продавали вестници, лъскали обувки. Понякога снимала и себе си, както се е виждала във витрините на магазините или даже като сянка на стената.

Станала международна сензация.

Използвала фотоапарат Rolleiflex, държан на равнището на гърдите, с цел да може да поддържа зрителен контакт с индивида, който снима. Много от най-запомнящите ù се фотоси са на хора, гледащи право в нея.

Хеди Ламар
актриса и изобретателка


 Издателство
Издателство " Сиела "

Имало едно време в Австрия едно красиво малко момиченце на име Хеди. Когато Хеди пораснала, тя се омъжила за един паралия и се премес­тила в палат. В началото изглеждало като сбъдната фантазия, само че Хеди скоро разкрила, че със брачна половинка си не се схващат. " Бях като кукла – казвала тя. – Той мислеше, че нямам никакъв разум! " Отгоре на всичко брачният партньор ù продавал оръжия на нацистите и фашистите и постоянно ù се налагало да участва на срещи за военни технологии, които щели да бъдат употребявани за налагане­то на концепциите на тези зли режими.

Един ден Хеди решила, че ù стига толкоз, преоблякла се като прислуж­ница и избягала в Париж. Там се срещнала с един значим холивудски проду­цент на име Луис Мейър. Тя отишла с него в Лос Анджелис и се снимала в осемнайсет кино лентата, което я направило една от най-големите международни кино звезди.

Между филмите Хеди изобретила нов тип светофар и капсула, която можела да прави газирана вода, и помогнала на един магнат да построи по-ефикасни самолети, като предложила промени във формата.

По време на Втората международна война Хеди научила, че нацистите може­ли да защитят подводниците си от торпеда, като заглушават радиосиг­налите, с които се управлявали. " Мога да реша този проблем ", споделила тя и се захванала за работа.

С помощта на един другар музикант тя изобретила загадка комуни­кационна система, която можела автоматизирано да трансформира честотата на радиосигнала на торпедото, при което за враговете щяло да е невероятно да го заглушат.
Нейният труд положил основите на Wi-Fi и Bluetooth технологиите, които използваме през днешния ден.

9 ноември 1914 година – 19 януари 2000 година
Австрия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР