Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5,

...
Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5,
Коментари Харесай

"Тоталпроект" – непознатата архитектурна модерност

Какво е общото сред архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената изложба и историческия музей в Казанлък, детска градина " Лозичка " в софийския квартал " Лозенец ", летището в Русе и пешеходната зона на Шумен?

Всички те демонстрират разнообразни вероятности към следвоенната съвременна архитектура у нас и са обекти в изложбата " Тоталпроект " – копродукция на фондация " Ново архитектурно завещание " и РЦСИ " Топлоцентрала ”, която може да бъде забелязана от 29 юни до 21 август 2022 година в галерията " Бял куб " на районния център за модерни изкуства.


Основна тематика на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е към момента мощно непознатата архитектура на България след Втората международна война, показана в подтекста на тоталното изкуство на следвоенната ера и развиването на модерността. Чрез 6 разнообразни като функционалност, типология и местонахождение обекта в България, планът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната идея за съгласуваност сред всички архитектурни равнища: от градоустройство през пространство и структура до подробност и дизайн. Обектите в изложбата са съзнателно подбрани да бъдат релативно непознати за необятната аудитория, с друга функционалност, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е детайл на откривателство и изненада. Всички обекти оферират друг и по собствен метод нов фокус към българската архитектура и градска среда и описват разнообразни истории. Изложбата е основана напълно от архитекти, само че е ориентирана напълно освен към такива.


Изложбата е копродукция на фондация " Ново архитектурно завещание " и РЦСИ " Топлоцентрала ". Този план е подсилен от Министерство на културата.

Разговор с проектант Анета Василева
Снимки: РЦСИ " Топлоцентрала "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР