Какво е общото между 86-годишната американка Бет Наш и 31-годишния

...
Какво е общото между 86-годишната американка Бет Наш и 31-годишния
Коментари Харесай

Бет Наш и Хашем Ал Гайли - почти платиненото минало и почти космическото бъдеще на авиацията

Какво е общото сред 86-годишната американка Бет Наш и 31-годишния йеменец Хашем Ал Гайли, за които тези дни се заприказва доста в редица западни медии като " Тайм”, " Ей Би Си”, " Си Ен Ен ", " Индипентънт” или " Слейт”? На пръв взор поради разликата във възрастта или националността им нищо не свързва двете горещи имена в новинарския поток. Двамата даже не се познават. Поне за момента. Но поради това, с което се занимават, те евентуално на драго сърце биха се впуснали в изчерпателен диалог, в случай че им се отдаде опция да се срещнат. Бет Наш и Хашем Ал Гайли са в действителност съвсем платиненото минало и съвсем галактическото бъдеще на авиацията.

Американката Бет Наш е родена на 31 декември през 1935 година В края на юни тя бе приета от " Книгата за върховете на Гинес” за най-възрастната настояща стюардеса в света. На 86 години Бет Наш продължава да се занимава с специалността си и на 4 ноември тази година ще означи 65 години кариера. Самата Бет се майтапи, че както английската кралица Елизабет Втора означи тази година своя платинен празник (70 години на английския престол), по този начин и тя самата в този момент ще има собствен съвсем платинен празник като стюардеса.

Бет Наш се възпламенява по летенето като тийнейджърка. Още при първото пътешестване със аероплан, тя си дава обещание, че ще се занимава с нещо, което ще ѝ разреши да лети постоянно. През 1957 година, когато е на 22 години, стартира кариерата си на стюардеса. И по този начин до през днешния ден, когато става доайен в света на стюардесите по възраст и по стаж. Противно на водачите от гражданските самолетни компании, които са принудени да се пенсионират в Съединени американски щати на 65 години, стюардесите имат правото да продължат да извършват специалността си даже и да са трансферирали тази възрастова граница. Достатъчно е да вземат участие постоянно в подготовката на нови фрагменти за специалността, в сходство с разпоредбите на Управлението за гражданско въздухоплаване на Съединени американски щати.

Бет Наш си спомня, че при започване на кариерата си, пасажерите не е трябвало да вършат резервации за полетите, а са купували непосредствено билетите от стюардесите, преди да се качат в самолета, както се заплаща на водач на рейс или на машинист на трамвай. Така да вземем за пример за полет сред Ню Йорк и Вашингтон пасажерите са връчвали на Бет сумата от 12 $. Застраховките за пътешестване пък се взимали от специфични автомати. Бет си спомня също, че едно време стюардесите раздавали цигари и кибрит на пасажерите в самолетите.

Като стюардеса при започване на кариерата си, Бет Наш била постоянно следена от работодателя си, който желал да се увери, че тя не живее с някого. По това време стюардесите били задължени да бъдат неомъжени. Преди всеки полет също така Бет била претегляна. " Трябваше да сме с избран растеж и тегло. Това беше извънредно. Когато човек натрупа няколко килца, трябваше да продължи да се претегля постоянно и в случай че не ги смъкна, го лишаваха от заплата”, споделя Бет.

Кариерата си американката стартира в самолетна компания " Ийстърн еър лайнс”, преди тя да бъде купена през 1989 година от милиардера Доналд Тръмп. След поредност от сливания на компанията, в последна сметка банкрутира две години по-късно, напомня " Слейт”. За малко Бет Наш работи и за компанията " Тръмп шатъл”, а по-късно е наета от американския колос във въздухоплаването " Америкън еърлайнс”.

Сега Бет Наш лети регулярно сред Ню Йорк, Вашингтон и Бостън. Тя има опция да избира по маршрута поради дългия си стаж, само че признава, че обича упоменатите посоки. Това ѝ разрешава да се прибира вкъщи в Бостън всяка вечер, където я чака синът ѝ, който е неработоспособен и за който тя се грижи и до през днешния ден сама.

Бет Наш е деец в летенето със самолети " „ Кони” ( прочут и като " Локхийд констелейшън”), " Локхийд електрас”, " Боинг 727” и " Ди Си 7”. Тя има документ за хвърчене и с машини " Еърбъс А319”, " Еърбъс А320” и " Еърбъс А 321”. Неотдавна е получила и документ за хвърчене с " Ембрайър Е-190”. Признава, че най-любимите ѝ модели самолети, с които е летяла, са " Боинг 727” и " Кони”.

По време на полетите Бет Наш е обслужвала и видни персони, измежду които и Джаки Кенеди. Когато я питат за спомените ѝ за ВИП персони, с които е летяла, тя се въздържа обаче да изброява имена и да се пробва да прави ранглисти с кои звезди е най-приятно да се лети.

Бет Наш към момента не разкрива и по какъв начин ще означи 65-годишния си празник като стюардеса. Но преди пет години, когато се навършиха 60 години от началото на кариерата ѝ, нейната самолетна компания " Америкън еърлайнс” означи този диамантен празник с подаяние в размер на 10 000 $ за хранителната банка на Католическата черква " Свето сърце”, към която Бет Наш постоянно работи като доброволец през свободното си време.

Ветеранката измежду стюардесите споделя, че ще продължи да лети, докато здравето ѝ го разреши. А в случай че тези дни тя е обърнала внимание на информациите в редица медии за изобретението на йеменския инженер Хашем Ал Гайли, тя би си поискала и да има опция да лети на неговия аероплан.

Защото Ал Гайли, който е роден на 11 август 1990 година и е учил в университетите в Пешавар, в Пакистан, и в Бремен, в Германия, показа в ЮТюб плана си за футуристичен летящ хотел, който ще бъде захранван от 20 нуклеарни мотора. Концептуалната машина е наречена " Небесен круиз” ( “Sky Cruise”) и ще може да остане във въздуха седмици, в случай че не и месеци. Така, де факто, Хашем Ал Гайли - който е експерт по научна връзка и основател на видеа, помагащи популяризирането на науката, с цел да стане по-достъпна и разбираема за елементарните хора – сложи началото на дебата за бъдещето на авиацията.

В " Небесния круиз” на Ал Гайли ще могат да живеят едновременно до 5000 души, включително и екипажът. Те ще бъдат откарвани до голямата машина с обичайни самолети. Зареждането с продоволствия и поддръжката на летателния обект ще става също във въздуха, посредством самолети. Във футуристичния летящ хотел ще има заведения за хранене, мол, киносалони, спортни зали, басейни, спа центрове, клиника, голямо предверие с 360-градусова гледка.

Всичко това даже няма да има потребност от водачи, а ще се ръководи автоматизирано. Изкуствен разсъдък в командната зала ще съумява даже да предвижда турбуленциите и да задейства механизъм за предварителната защита им.

Йеменският експерт споделя, че се е въодушевил за концепцията от Тони Холмстен - концептуален актьор, режисьор, илюстратор, работещ в бранша на видеоигрите. Преди няколко години той нахвърлил първи линии на подобен летящ обект. Сега йеменският инженер ги е съчетал с триизмерния план на експерта от Дюселдорф по триизмерно моделиране Александър Тужиков, който той откупил. Така се е стигнало до видеото, илюстриращо какво ще съставлява летящият хотел „ Небесен круиз”, коментирано от редица медии през миналата седмица паралелно с юбилея на Бет Наш.

Но не трябва да се не помни обаче, че Бет Наш и Хашем Ал Гайли може и да пораждат в този момент размишления за предишното и бъдещето на гражданското въздухоплаване, само че всичко това се случва на фона на едно много безредно лято за пътуването по въздух, белязано от обновен след коронавирусната пандемия напор на туристи, само че и от дефицит на личен състав в самолетните компании и по летищата, от стачки, от систематични закъснения и анулирания на полети, било то на нискотарифни или на постоянни самолетни компании, както в Европа, по този начин и в други елементи на света. Всичко това накара доста хора да погледнат с огромна носталгия към спокойното минало, в което Бет Наш е продавала непосредствено на пасажерите билети за самолети, все едно че са билети за кинопрожекция. Авиационният безпорядък накара хората и да бленуват „ планът за бягство от земята” на Хашем Ал Гайли да успее да се осъществя и мултиплицира в едно по-обозримо бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР