- Какво да очакваме от служебния кабинет - само организиране

...
- Какво да очакваме от служебния кабинет - само организиране
Коментари Харесай

Политологът Страхил Делийски: Радев направи шарен кабинет, к...

- Какво да чакаме от служебния кабинет - единствено образуване на транспарантни избори или и доза реваншизъм?

- Действията на служебния кабинет ще бъдат те​ст. Както е известно, главната му функционалност е да приготви изборите и тук този кабинет е подложен в доста тежка обстановка ​- има съществени промени в Изборния кодекс, които мъчно ще се осъществят безпроблемно.

От ГЕРБ ​и бив​шите патриотични обединявания имаме мн​ого ясни сигнали за слагане под въпрос на изборни​я развой. Подобни подозрения задават подтекст, който прави ръководството доста внимателно и мъчно. Кабинетът има две свръхзадачи ​- изборите и ръководството на рецесиите. Ако това държавно управление тръгне към реваншизъм, ще сбърка. Само ще се провокира напрежение, защото няма никакво време за официални резултати.

А предвид на президентските избори, за Радев е доста значимо да покаже, че може да ръководи обстановката, и кабинетът, за който носи официално отговорност, да бъде високо оценен.

Ако служебното държавно управление тръгне към реваншизъм, ще сбърка

Върви политическа ферментация, само че не е ясно дали ще получим вино или оцет

------------

- Г-н Делийски, по какъв начин оценявате оповестения от президента Румен Радев състав на служебния кабинет?

- Виждаме знак и опит от страна на президента за търсене на необятен политически и публичен консенсус във връзка с положително приемане на служебния кабинет от политическа позиция. В него има хора с извънредно разнообразни политически профили и биографии, в тотално разнообразни ценностно-идеологически проекти. Имаме Янаки Стоилов от Българска социалистическа партия, доктор Стойчо Кацаров, обвързван със Съюз на демократичните сили, министърът на финансите Асен Василев беше част от длъжностен кабинет на президента Росен Плевнелиев, известният ваятел проф. Велислав Минеков, лице от митинга и част от Отровното трио.

Чрез събиране на хора с друг профил президентът търси и обезпечаване на политически комфорт

Този пъстър, прекомерно необятен, еклектичен от идейно-политическа позиция профил на министрите в кабинета е и опит на президента да консолидира зад себе си разнообразни политически и обществени групи предвид на идната президентска акция.

Премиерът военачалник е предстоящ ход - министър-председателят в длъжностен кабинет би трябвало да е доста непосредствен до президента. Радев се опари ненапълно с предходния длъжностен министър председател Огнян Герджиков, който не му беше толкоз приближен.

Сега обаче, в предизборна обстановка, президентът няма право на неточности. От метода, по който ще бъдат оценени дейностите на кабинета в обществото, значително ще зависи дали Радев ще консолидира поддръжка от друг вид зад себе си.

- Какъв политически резултат могат да реализират разкритията на Комисията за проверка на ръководството на Борисов?

- При всички положения това ще се отрази. Много зависи оттук насетне по какъв начин това ще бъде взето на въоръжение в границите на акцията. Сигурно е, че ГЕРБ са влезнали в доста тежка защитна позиция, а тези офанзиви консолидират ядрото. И даже да следим спад в електоралната поддръжка на ГЕРБ, това няма да е разпад поради защитната имунна реакция.

В същото време следващите знаци за извънредно грозния метод, по който се прави бизнес и политика в България,

биха могли да подтикват още хора да излязат и да гласоподават.

Това също е вероятен сюжет. Не че има доказателства за всичко, което се приказва, само че публичното схващане няма потребност от доказателства.

- Ще помогне ли проветряването на редиците на ГЕРБ за готовност и опазване на първа позиция на изборите?

- Това постоянно е рисково, зависи до каква степен ще се стигне с проветряването. Да правиш радикални вътрешноорганизационни и лични промени в навечерието на избори носи опасности предвид на тонуса на партийното ядро. От друга страна пък, този вид ободряване - и на обществения облик, може да изиграе положителна роля за някаква близка външна страна. И в по-дългосрочен проект да помогне за излизане на ГЕРБ от политическата изолираност, в която явно се намира. Смятам, че на тези избори съществена цел на ГЕРБ ще бъде да спрат процесите на електорална ерозия.

- Възможно ли е " ИТН " да се озове на първа позиция?

- Това значи да усили двойно поддръжката си. Дали ще стане - никой не знае. Все още ГЕРБ са в локалната власт, държат задоволително стопански запаси и електоралните им загуби имат граница, под която мъчно ще слязат на този стадий.

Ако някой желае да победи ГЕРБ, би трябвало да разчита на себе си, а не на сриване на партията на Борисов,

което няма по какъв начин да стане, няма условия за това в този момент.

Дали Има Такъв Народ ще успее да активизира дотам протестен избор, е мъчно да гадаем. Много зависи по какъв начин евентуално протестно гласуващите ще разчетат държанието на партията в 45-ото Народно събрание.

- Възможни ли са изненади на 11 юли - да вземем за пример патриотична коалиция да измести „ Изправи се! Мутри вън!”?

- Всичко е допустимо - и патриотична коалиция да мине бариерата, както и обединението към Манолова да усили резултата си, само че и да го понижи.

В такава аморфна обстановка е доста мъчно да се предвижда.

И е допустимо безусловно някое събитие да бутне държанието в друга посока. Масово гласоподавателят знае какво желае да се случи, само че не знае по какъв начин. Това е непредвидима електорална обстановка. Не можем да кажем дали 46-ият парламент ще повтори 45-ия и какъв брой друга ще е картината.

- Възможно ли е да настъпи разединение при Българска социалистическа партия, поради вътрешните напрежения и възможната поява на нови леви план, в това число към Жан Виденов?

- Не за пръв път се приказва за план към Жан Виденов. Не виждам с какво Българска социалистическа партия могат да трансформират пътя по нанадолнището, който са поели с това управление.

Българска социалистическа партия се консолидира, само че към ръководителя Нинова, а капацитетът <210> е да консолидира мощно, само че малко хора.

Не виждам с това управление потребен ход на социалистическата партия

При очакване, че и идващите избори ще осъществят протестен избор към претекста „ старо-ново”, „ статукво-промяна” и имаме партията на Слави Трифонов, не виждам поле, в което Българска социалистическа партия да може да стъпи по този начин, че да се съвземе.

Българска социалистическа партия има доста по-дълбоки проблеми, в сравнение с машинният избор и софтуерната експертиза на гласоподавателите си.

- Може ли и в идващия парламент обстановката още веднъж да е патова и да се наложи да вървим на избори 3 в 1 наесен?

- Възможно е, само че вероятността за още едни парламентарни избори е доста дребна. Очакванията ще са други. От тези, които влязат в идващото Народно заседание, ще се чака да създадат болшинство и държавно управление. Сега някак си не се получи, разликите сред партиите бяха фокусът на общуването сред тях. Но за идващия парламент съм уверен, че ще се стигне до някаква форма на единодушие, ще се създадат старания за сформиране на кабинет. Очакванията на обществото ще бъдат други и партиите ще си дадат сметка за променения подтекст. Не може да казваш, че искаш да разграждаш модел, и да не искаш да го направиш, като се отказваш от властта.

Вярвам, че няма да се стигне до сериозна политическа рецесия и до изборна серпантина

Независимо от оценките за 45-ия парламент, сигурно даже в границите на две седмици беше насъбран потребен политически опит.

- Сигурен ли е вторият мандат на президента Радев ?

- Нека първо да забележим какви ще са съперниците - на този стадий единствено той е претендент.

Впрочем фиксацията на ГЕРБ във връзка с Радев не им оказва помощ. Напротив, на състезателен диалект, те непрекъснато му подвигат топката и консолидират поддръжка зад него. А и да не забравяме, че президентските избори ще са след парламентарните и ще се случат неща, които ще въздействат.

- Вървим ли към смяната, която желаят хората?

- Има смяна във връзка с политическото посланичество - нов вид субекти и полезности влязоха в дневния ред. Нови генерации влизат в политическия развой. Старите партии, като се изключи Движение за права и свободи, вървят надолу електорално, като престиж и официална поддръжка.

Със сигурност сме в развой на политическа ферментация, въпросът е дали ще се получи хубаво вино за пиянство или оцет. Това е огромният залог. Зависи от изискванията и от положението на гроздето, т.е. на обществото. Рискът да се получи оцет не е дребен, само че не е дребен и шансът да узрее хубаво вино. Динамиката постоянно носи късмет за положителна смяна.

ВИЗИТКА

Страхил Делийски е политолог, учител в Софийския университет. Завършил езикова гимназия в Плевен и политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Преподава „ Политически връзки “ и „ Политическа антропология “. Автор на голям брой изявления върху развиването на политическите хрумвания и идеологии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР