Какво бихме правили всички почитатели на научната фантастика, ако не

...
Какво бихме правили всички почитатели на научната фантастика, ако не
Коментари Харесай

8 февруари - 195 години от рождението на Жул Верн

Какво бихме правили всички фенове на научната фантастика, в случай че не беше Жул Верн? Френският публицист е считан от мнозина за бащата на този род и с право - неговите романи плануват събития като излизането на индивида в Космоса, подводниците, летящите машини...

Жул Габриел Верн е роден на 8 февруари 1828 година в Нант, Франция. Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, процъфтяващ юрист, и Софи Алот. Жул Верн и по-малкия му брат Пол са извънредно близки през целия си живот. Като момчета те обичат да четат в разнообразни списания за пътешествия и да си фантазират за такива. Увличат се по кораби, желаят да станат моряци. На дванайсетгодишна възраст Жул Верн съумява да се качи на един транспортен съд, който отпътува за Карибските острови, обаче татко му го смъква на идващото френско пристанище. Влечението към мореплаването Жул Верн наследява по майчина линия – майка му е от известна фамилия на корабостроители и морски капитани.

Бащата на Жул Верн желае синът му да се изучи за правист и му дава пари за тази цел. През 1848 година, след довеждане докрай на лицея в Нант, Жул Верн отпътува за Париж и стартира да следва право. Там един негов родственик го вкарва в литературните кръгове и Жул Верн стартира да разгласява пиеси, повлияни от създатели като Виктор Юго и Александър Дюма, с който се познава и персонално. Първата му пиеса е едноактната комедия „ Пречупени сламки “ (Les pailles rompues), която се играе в Париж, когато създателят ѝ е на 22 години. Въпреки огромната си ангажираност с писането и спряната финансова поддръжка от страна на татко му, Жул Верн съумява да се дипломира. Макар и с тапия на правист, Жул Верн взема решение да не се върне при татко си и да работи в неговата адвокатска фирма, а остава в Париж. За да се устоя, в началото работи като писар при един нотариус, а по-късно като секретар на дребния „ Театр лирик “.

Жул Верн не продължава да написа пиеси заради недоброжелателността, с която се отнасят към него шефовете на театрите, и стартира да разгласява в „ Мюзе де фамий “ (Musée des familles) повести, повлияни от Едгар Алън По. Една от тях, „ Пътуване с балон – драма във въздуха “ (1851) (Un voyage en ballon – un drame dans les airs), притегля вниманието на читателската аудитория. (Творчеството на Едгар Алън По оставя диря у Жул Верн и той, много по-късно, написа продължение на незавършения му разказ „ Историята на Гордън Пим “ ( " Narrative of a Gordon Pym " ), озаглавено „ Сфинксът от ледените полета “ (Les sphinx des glaces), 1897 г.).

През 1857 година Жул Верн се дами за 28-годишната вдовица Онорин де Виан. За да устоя фамилията си, Жул Верн стартира да работи като борсов медиатор. Същевременно продължава да написа и жена му напълно го поддържа в това начинание. През 1861 година се ражда синът им Мишел Жан Пиер Верн. В кариерата си на публицист Жул Верн напредва последователно и през 1862 година подписва контракт с известния издател Пиер Етцел, съгласно който писателят се задължава да обезпечава по два романа годишно за поредицата „ Необикновени пътешествия “ (Voyages extraordinaires). През 1863 година излиза романът на Жул Верн „ Пет седмици с балон “ (Cinq semaines en ballon), разказващ за изследователско странствуване с балон над Африка. Той му носи извънреден триумф и Жул Верн от този миг напуща борсата и се отдава напълно на писателската си активност. До края на живота си не приключва контракта си с Етцел, който деликатно чете ръкописите му и не се колебае да предлага корекции. Дори една от ранните произведения на писателя, „ Париж през двайсети век “ (Paris au XXe siecle), не трябва издадена. Открита е доста по-късно и е оповестена през 1994 година

Романите на Жул Верн бързо печелят голяма известност по целия свят. Авторът няма обучение на академик, нито опит като странник, само че отделя доста време за изследване на материала за своите книги. Жул Верн се пробва да показва реалистично даже и най-малките детайлности. Например, „ Осемдесет дни към света “ (1873) (Le tour du monde en quatre-vingts jours) се базира на действителното странствуване на американеца Джордж Франсис Трейн. Разбира се, когато логиката на сюжета опонира на достиженията на тогавашната просвета, Жул Верн не робува на прецизното придържане към обстоятелствата. Например, „ Пътуване до центъра на Земята “ (1864) (Voyage au centre de la terre) разказва експедиция в кухата сърцевина на Земята и от позиция на актуалната геология има редица недостатъци, а в „ Хектор Сервадак “ (1877) (Hector Servadac) една комета отнася Хектор и прислужникът му и те вършат странствуване през Слънчевата система, като също така откриват, че кометата е откъснала и парче от скалата на Гибралтар, на което двама англичани играят шах. Понякога въображението на Жул Верн опонира с научните обстоятелства. Например, в „ От Земята до Луната “ (1865) (De la terre a la lune) гигантско оръдие изстрелва героите в орбита.

Съвременните учени биха споделили на Жул Верн, че първичното ускоряване би умъртвило пасажерите в снаряда. (Идеята за оръдие, изстрелващо галактически транспортен съд е употребена преди Жул Верн, още през 18-ти век, а преди този момент Сирано дьо Бержерак, в „ Пътешествия до Луната и Слънцето “ (1655) употребява ракета за галактическото пътешествие). В „ Двадесет хиляди левги под водата “ (1870) (Vingt mille lieues sous les mers) Жул Верн показва един предходник на актуалните супергерои – капитан Немо. Неговата подводница „ Наутилус “ (носеща името на парната подводница на Робърт Фултън), въодушевява доста изобретатели. Първата подводница, задвижвана напълно с електрическа двигателна сила, е издигната през 1886 година и е кръстена в чест на подводницата на капитан Немо.

През 1860-те Жул Верн води спокоен живот. През 1867 дружно с брат си Пол подхваща пътешестване до Съединените щати, където посещават Ниагарския водопад. През 1868 година пътува със своята яхта „ Сен Мишел “ из Средиземноморието, посрещат го тържествено в Гибралтар и Северна Африка, а в Рим папа Лъв XIII благославя книгите му.

През 1886 година Жул Верн е ранен в крайници от племенника си Гастон, който страда от душевно заболяване и в миг на припадък се пробва да убие писателя. След този трагичен случай Жул Верн окуцява за цялостен живот.

Жул Верн написва най-значителните си произведения до 1880 година През първата част от кариерата си той показва своя оптимизъм на технофил за напредъка и за централната роля на Европа в общественото и техническо развиване на света. В по-късните романи на Жул Верн се отразява авторовия скептицизъм, предричащ „ идване на Страшния съд в края на века “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР