Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец?

...
Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец?
Коментари Харесай

Какви са цените в зимните курорти у нас?


Какви са цените в зимните курорти Пампорово, Банско и Боровец? Ето и какво демонстрира справката на bTV.

Наблюдава се завишение на дневната въжен превоз карта по отношение на миналогодишния сезон в Пампорово с 13%. В Банско нарастването е 15%, а най-високо е нарастването на ски картите - 20%. Полудневните карти са разграничени на утринни и следобедни, като тези от 8:30 до 12:30 ч. са по-скъпи. Еднодневният пропуск за въжен превоз за възрастни за Боровец и Пампорово е 85 лева, а в Банско е 90 лева

Сезонна карта излиза най-изгодно в Боровец, която коства 1500 лева, по-късно в Банско, където е 1700 лева, а инспекцията ни демонстрира, че най-скъпа е сезонната карта в Пампорово, където е 2550 лева

Колко коства нощувка за двама в 3-звезден хотел и в 5-зведзен в този момент в разгара на зимния сезон. Проверката ни сподели, че за 3-звезден хотел за една нощувка ще платим 150 лева, а в случай че желаеме да отседнем в 5-звезден хотел това ще ни коства най-малко 600 лева и подобен най-много 3400 лева за една нощувка за двама. С към 20% е по-скъпа нощувката от миналогодишния зимен сезон.

Сметката, която бихме платили в един ресторант е почти сред 80 и 100 лева За естествена вечеря със салата, главно и десерт като към тези пари не е включен алкохол.

През деня на ски пистата удоволствието да пием топъл чай варира от 4 до 10 лева, а главните ястия по заведенията за хранене са сред 15 и 45 лева Всичко това демонстрира, че цените по заведенията за хранене в ски курортите в България са поскъпнали сред 10 и 20% спрямо предходната година.

Макар и със забавяне, в зимните ни курорти към този момент падна първият същински сняг. С какви цени ги посрещнаха в курортите – първо ревизираме в Боровец. В междинен клас хотел за пет нощувки сумата, която четиричленно семейство е заплатила е 7500 лева

“Всичко е вдигнато. Цялостната рецесия тя е в международен мащаб, тъй че сигурно има логичност да са вдигнати цените, но в действителност би трябвало да виждаш нещо на среща. Не може да очаквам въжен превоз по 40 минути. Определено взехме решение другата година да отидем в Австрия ”, сподели Милена.

Според специалистите от националния ръб на туризма - хората, които желаят да похарчат парите си, само че качеството на услугите не оправдава повишените цени, избират за идващия ски сезон дестинация в чужбина.

Директорът на института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма доцент Румен Драганов сподели, че най-посещавани от българи са дестинациите Италия и Австрия, там вървят към 7 хиляди души.

“Там доста добре знаят къде отиват, в кои заведения за каква цена, за какъв брой км писти и са извънредно удовлетворени ”, добави той.

Въпреки закъснелия старт на зимния сезон локалните споделят, че хотелите са с цялостна претовареност с изключение на от българи и от чужденци.

“Ние сме от Англия. Ние дойдохме тук за една седмица, предходната сряда пристигнахме и на следващия ден за жалост се прибираме. Тук сме цялото семейство 26 индивида сме. Мисля че платихме 44 хиляди лв. за всичко. Цените са добре, в съпоставяне в Австрия, където е доста по-скъпо ”, сподели Давид Паузли.

Проверяваме какви са цените и на заведенията за хранене. Чаша чай или кафе е на цена от 4 лева Бургерите са на цени от 20 лева, а салатите – 15 лева

“За пет дни 3200 лева, но си е скъпо. Не е обикновено бургер 200 грама да коства над 20 лв. ”, сподели Анджела Радева.

Снимка с цените по ски курортите обиколи обществените мрежи. Тя беше оповестена от бизнесмена Здравко Василев, само че по думите му е снимана от негов другар.

Безспорно сходни сигнали за нереално повишени цени въздействат върху имиджа на родните ни курорти, допълват от националния ръб на туризма.

Растящата инфлация и енергийната рецесия са главните аргументи, които хотелиерите показват за повдигането на цените за нощувка. Допълват, че помощите, които получават от страната са малко и незадоволителни.

“При нас за жалост изпуснахме идна огромна част от сезона, януари месец, който е мощен и деен месец. Боровец съвсем целия се отоплява на газ, тъй че безусловно разбираемо е цените тази година спрямо минали години да бъдат увеличени. Ние също сме нараснали цените ”, сподели хотелиерът Галя Динина.

Банско посреща туристите с по-високи цени, спрямо предходната година, само че цените не стопират искащите и курортът е цялостен и туристическият отрасъл е удовлетворен.

Два са методите, феновете на зимните спортове да доближат до пистите в Банско. Единият е познатият, посредством кабинковия въжен превоз. Преди да се качат на него обаче, те оставят колите си на паркинга, а таксата за него е 15 лева Вторият метод е с автомобил да се качат до Бъндеришка поляна, където също би трябвало да употребяват паркинг, с такса 20 лева Много хора избират лифта, пред този вид, макар, че дневната карта за лифта тази година също е по-висока, а опашките за него са дълги.

“Цените на фона на инфлацията, при нас се подвигнаха с 14% от предходната година. Сега сега за възрастни, цената е 90 лева на дневна база, за деца до 7 години, картата е 1 лева ”, сподели маркетинг шефът на " Юлен " Иван Обрейков.

Качвайки се на пистите и на Бъндеришка поляна, туристите могат да пият чай на цена от 5 до 10 лева, според от заведението, което изберат, капучиното пък е на цена от 9 лева

Обяд на ски пистата в Банско, в някое от настоящите заведения на Бъндеришка поляна коства приблизително сред 100 и 150 лева, в случай че обаче решите да обядвате в центъра на града, в някоя от дребните, обичайни бански механи, то тогава сумата е в пъти по-малка и сред 25 и 50 лева ще бъде изцяло задоволителна за двама души.

Някои туристи също регистрират нарасналите цени за един уикенд в Банско, спрямо предходната година. За други, цената е търпима.

От хотелиерския отрасъл, също считат, че покачването на нощувките е минимално и то не стопира туристите, да посещават зимния курорт.

“Има дребна разлика, повишени са леко цените, само че напълно леко обаче, спрямо това какъв брой се усилиха разноските, това е съвсем нищожно. Една нощувка в къща за посетители може да коства 75-80 лева, в петзвезден хотел може да коства стотици, доста друго е, само че има за всеки джоб ”, сподели секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Зорка Тумбакиева.

Рекорден растеж на туристите, регистрират в Пампорово.

" И този уикенд, и идващия уикенд сме на 100% цялостни ", сподели Екатерина Дафовска, притежател на хотел в Пампорово.

" В момента може би сме очевидци за рекордна посещаемост за курорта, най-малко от както имаме данни за това ", сподели изпълнителният шеф на " Пампорово " АД Мариян Беляков.

В 5-звездните хотели нощувката със закуска може да скочи над 600 лв.. Менюто в заведенията за хранене е поскъпнало сред 10 и 20%.

По репортажа работиха Леда Виденова, Емил Кацаров и Мариета Димитрова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР