Какви са сценариите пред България за излизане от енергийната криза?

...
Какви са сценариите пред България за излизане от енергийната криза?
Коментари Харесай

Експерти: Парното може да е 3 пъти по-скъпо тази зима

Какви са сюжетите пред България за излизане от енергийната рецесия? Темата разясниха енергийните специалисти Васил Велев, Красимир Манов и инж. Кремен Георгиев в студиото на “Здравей, България”

Рекордното повишаване на синьото гориво може да докара до невиждано висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните сдружения са подготвени да изискат 60-процентно нарастване на цените за топлинна сила от 1 януари.

“Това е се прави, с цел да наплаши хората. Реалното нарастване е 100% - т.е още веднъж от горната страна. Тези цени на топлофикациите могат да се трансформират от 1ви януари”, изясни инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикациите.

Това прави нарастването три пъти по-високо по отношение на предходната зима, пресметнаха специалистите.

Има ли вид, в който КЕВР може да не утвърди такива цени? Георгиев изясни, че към 1-ви януари КЕВР е задължен да се самосезира, в случай че прогнозните данни, по които са се считали цените от 1-ви юли не са се случили, както е в този момент.

Той добави още, че при подобен сюжети топлофикациите ще изпаднат в неспособност да заплащат горивото. “На процедура ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, защото газовите топлофикации нямат опция, която може да ги замести изцяло”, разясни той.

“Това нарастване стана допустимо вследствие на 1 милиарда лв. дотация от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за дотация няма. Това пристигна да покрие разликата сред 50 лева за предишния интервал пазарна планирана цена и 120 през този. А то не е 120лв. В момента е 300лв, и за идващите месеци евентуално ще върви нагоре - без дотация. Т.е това би довело до тройни цени, в случай че няма субсидия”, изясни Велев. Той беше безапелационен, че при мощно субсидираната цена на силата е допустимо жителите да минат напълно на електрическа енергия. “А в София, наример, няма да издържи електропреносната мрежа”, изясни специалистът пред " Нова ".

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. “В последна сметка изпълнителният шеф на “Булгаргаз” е човек на “Газпром” и откакто ни продава съвсем на спотовите цени, не виждам за какво да се отхвърлят да го вършат. Те вършат много положителни печалби”, сподели Манов и попита: “Всички споделят, че в държават има безпорядък и съсипия, за какво не го махнат този шеф, откакто декапитлаизраха сдружението и в този момент всички ние им наливаме 800 млн. лв.? Защо не се пробваха да договорят по-евтини цени с Турция?”.

Експертите бяха безапелационни, че бизнесът може да получава газ и без “Булгаргаз”, само че ще има временен интервал от близо 2 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР