Какви са рисковете от спонсорираните от Кремъл и други тоталитарни

...
Какви са рисковете от спонсорираните от Кремъл и други тоталитарни
Коментари Харесай

Христо Грозев: Да се манипулират хора ще стане още по-лесно

Какви са рисковете от спонсорираните от Кремъл и други тоталитарни страни дезинформационни акции, както и от манипулираното наличие, генерирано и популяризирано от изкуствен интелект?

Христо Грозев: „ Моето мнение е, че софтуерно решение няма и няма да има скоро. Стават все по-неразличими както основаните от неестествен интелектвидеа, по този начин и текстовият материал. За второто имам даже по-голямо терзание. Мисля, че част от решението е да се сътвори имунитет на обществото, който ще се появи от единствено себе си в околните години. Доверието във видео- и фотоматериалите, което към този момент е инстинктивно, ще стартира да изчезва. И ще получим някакъв имунитет. 

" Ще обиден по-лесно поддаващите се на дезинформация "

С текста е доста по-страшно - стратегии като ChatGPT, само че и такива, които не са лимитирани от етичните граници на ChatGPT, т.е. са основани особено за дезинформация, ще могат да да умножават в милиони пъти напъните на сегашните дезинформатори - така наречен тролове, които са нужна част от дезинформационната екосистема. Създаването на приспособен текст, с цел да взе участие в избрана полемика, да дезинформира и психически да нападна част от обществото в режим „ 1 към 1 “, ще бъде безусловно допустимо.

" Изглежда напълно същинско ": съветската машина за подправени вести

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Системите на изкуствено генериран текст работят на правилото на регенериране на остарели хрумвания, те доста по-лесно ще обиден по-слабата и по-лесно поддаващата се на дезинформация част от обществото, за която няма да има никакъв метод да разграничава това другарство от естествено. Така че тези, които най-лесно се манипулират по време на избори, ще бъдат още по-лесно манипулируеми. 

Фалшивите текстове могат да бъдат разпознавани

И тук единственото решение е да се принудят огромните компании, които стоят зад изкуствения разсъдък, който обществено основава благоприятни условия за генериране на текст, да внесат някаква система на известност на тези подправени текстове. Това е допустимо, това се прави. Ако аз напиша един къс роман посредством система за изкуствен интелект, колкото и хубав да е, той може да бъде с над 90% възможност разпознат като подобен. Това значи да желаеме взаимоотношение сред огромните компании и медиите, които на своите платформи ще могат да разграничат подобен генериран текст и да го маркират като подобен. Този път следва пред нас в околните 1-2 години. “

 

Разследващият публицист от Bellingcat Христо Грозев взе участие в 18-ата Световна среща на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция. Цялата полемика може да видите

тук: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР