Какви са рисковете на зелените коридори, кога отново ще има

...
Какви са рисковете на зелените коридори, кога отново ще има
Коментари Харесай

Кунчев каза рисковете на зелените коридори

Какви са рисковете на „ зелените коридори ”, по кое време още веднъж ще има регулярни доставки на ваксини и за какво на 3 март ще може да се върви на механа, само че не и на Шипка? Отговор на всички тези въпроси даде основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в просторно изявление за „ 120 минути ” на бТВ.

„ Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за ковид “, сподели Кунчев и още веднъж посочи, че „ зелените коридори “ могат да работят пълноценно  единствено когато имаме задоволително ваксини.

„ Открихме тези коридори, тъй като се оказа, че хора, на които им се поставя ваксина по етапите, не се явяват, а такива, които доста желаят – не могат да се имунизират “, разяснява Кунчев. По думите му коридорите дават вид при, да вземем за пример, отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се имунизират четирима отвън групите.

„ Ако хората са възприели, че който желае да се ваксинира, ще може – не е по този начин. Докато не се възстановяват доставките на ваксини, няма по какъв начин да стане “, безапелационен е Кунчев.

Германия взема българския модел

По думите му в три немски провинции са оповестили, че възприемат българския модел на имунизиране и отварят „ зелени коридори “ за една от имунизациите.

На въпрос дали ще има втори дози за към този момент имунизираните, Кунчев е безапелационен, че ще има.

Здравният контрольор разяснява също неналичието на ваксини. Според Кунчев „ би трябвало да се караме “ на производителите.

„ Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 милиарда евро, с цел да работи бързо и качествено – дано бъде по този начин добър да си извърши частта “, сподели Кунчев.

Той разяснява още, че е пандемията е посочила на Европа, че би трябвало да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни дрехи, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Ангел Кунчев разяснява, че обстановката в страната ще бъде овладяна заради две аргументи. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се имунизират и тези, които оздравяват, толкоз по-трудно ще се случва заразяването.

Сертификат за имунизирани и преболедували

„ България ще работим за документ без значение, че на някой му се коства дискриминационно “, сподели Кунчев.

По думите му това ще улесни към този момент имунизираните е преболедувалите. Всички останали ще би трябвало да съблюдават ограниченията за минаване през граница – стартиране на проби на ковид, да вземем за пример.

„ Такъв механизъм може да влезе в деяние единствено когато напреднем с имунизациите. Ако някой желае да се имунизира, само че няма достъп, тогава няма да е заслужено “, безапелационен е Кунчечв.

Разпускане на ограниченията, 3 март и избори

„ Като доктор, в случай че би трябвало да отговоря – рисково е да разпускаме ограниченията. Ако би трябвало да отговоря като човек, който вижда цялостната картина – още имаме финален късмет да си позволим едно разхлабване “, сподели Ангел Кунчев.

Той разяснява, че досегашната процедура е посочила, че отворените хотели и заведения за хранене не са повишили случаите.

„ Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим “, безапелационен е Кунчев.

На въпрос за какво на фона на отваряне на заведенията, празненствата на 3 март са анулирани, здравният контрольор разяснява, че на връх Шипка са се очаквали сред 3000 и 5000 души. В такава обстановка, даже навън, рискът е огромен.

За идните парламентарни избори, Ангел Кунчев разяснява, че в случай че се съблюдават ограниченията, посочени в медицинския протокол, рискът от болест е най-малък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР