Какви са потенциалните модели на финансиране на медиите, уязвени от

...
Коментари Харесай

Тъмни облаци закриват хоризонта пред медиите в централна и източна Европа

Какви са евентуалните модели на финансиране на медиите, уязвени от пандемията и бягството на рекламодатели? Как могат да се интегрират нови технологии и способи за постигане до публиката? С какъв напън се сблъскват публицистите в България и в останалата част от Европейски Съюз? Тези и доста други въпроси бяха разисквани в петък и събота на извършената в София интернационална конференция " Нови хоризонти в публицистиката ", проведена от Асоциацията на европейските публицисти и World Press Institute в партньорство с фондация " Америка за България ". В нея участваха проверяващи публицисти, редактори и създатели от водещи международни медии като Politico, ProPublica, BBC, както и представители на българската публицистика.

Панелите от първия ден на конференцията бяха фокусирани върху модели на финансиране на медиите, нови журналистически платформи и по какъв начин подкастите трансформират публицистиката и върху натиска на публицистите в Европа.


Съдържание, което прави читателите по-добри в работата им
Конференцията в петък беше открита с тирада на съоснователя и основен редактор на Politico до 2019 година Джон Харис. Той описа за основаването на медиата през 2006 от трима-четирима съидейници - през днешния ден в Politico работят към 1000 публицисти в Щатите, без да се брои и европейското издание на вестника. Харис, който е прекарал първите 20 години от кариерата си във Washington Post описа по какъв начин през 2006 година към този момент се забелязвали остри проблеми с бизнес модела на обичайните печатни медии.
Смятам, че публицистите би трябвало да приветстваме пазарния тест на наличието си, защото е знак, че някой цени това, което вършим. Джон Харис
съосновател на Politico

Така той и екипът му стигат до концепцията за Politico - вестник с стеснен политически фокус, ориентиран към избрана аудитория - политици и бюрократи с фокус, която е подготвена да заплаща за наличието. " Ние предлагаме на експертите в политиката вести, данни и разбори, които имаме вяра, че ги вършат по-добри в работата им. Новините на платформата ни са безвъзмездни, само че за останалите артикули те би трябвало да заплащат премиум ", изясни Харис. Това съгласно него прави наличието на Politico задоволително мощно, че рекламодателите да желаят марките им да са до него и е работещ модел за медиите в модерната епоха - стеснен фокус с висока добавена стойност за избрана група консуматори, които са подготвени да заплащат за тази стойност.

Харис разяснява и изменящият се медиен пейзаж и обстоятелството, че в модерния свят всеки може да е публицист със лична платформа в обществените медии, което разрешава и да се описват доста повече истории по нови и забавни способи - модерната публицистика съгласно него е все по индивидуалистично упражнение. Това обаче не значи, че платформите са отживялост. Напротив. " Аз имам вяра в институциите. Смятам, че те са средството, посредством което поколенията си предават полезностите на специалността. Институциите по-добре могат да се опълчат на държавен напън в сегашната епоха, в която публицистите срещат тормоз и компликации в работата си. Ако всеки си работи самичък в twitter или substack, обществото губи тази институционална мощ на медиите ", счита Харис.
Модели на финансиране
Успешният бизнес модел на Politico обаче не е единственият метод за финансиране на медиите. Веднага след речта на Харис последва панел с участници от Съединени американски щати, България и Южна Африка. Основателят и някогашен основен редактор на нон профит платформата за проверяваща публицистика ProPublica Пол Стайгър описа по какъв начин през 2007 година, когато основава уеб страницата, печатната публицистика е в рецесия и огромни авторитетни издания като Washington Post редуцират личен състав. Стайгър получава доверието нa към този момент починалите филантропи Хърбърт и Марион Сандлър, които са подготвени да дават по 10 млн. $ за проверяваща публицистика годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР